Блог

Мигрена или обичайно главоболие?

Че кого не го боли глава? Работа, стрес, умора и ежедневни проблеми регистрираме като главоболие и посягаме към аналгетиците. Но какво състояние лекуваме? Понякога разликата между пристъп на мигрена и главоболие може да бъде трудно определена, ако не сте специалист. Мигрената може да се появи внезапно или да има ясни сигнали, че предстои атака. Главоболията пък се различават по няколко начина. Те могат да бъдат бавни и стабилни или кратки и пронизващи.

 

Ще направим уточнението, че Международната организация за главоболие различава 13 различни групи главоболия, като причините може да са доста сериозни – тумори, аневризми на мозъка или други заболявания, които не са предмет на дискусията! Задължително е да се обърнете към компетентен лекар при подобни състояния!

 

Ако не са причинени от други заболявания, главоболията се наричат първични. Първичното главоболие се дължи на проблеми със свръхактивност на чувствителни към болка структури в главата. Това НЕ е симптом на друго основно заболяване. Химическа активност в мозъка, нервите и кръвоносните съдове на главата извън черепа, или мускулите на главата и шията ви - или комбинация от тези фактори - може да играят роля в първичните главоболия.

 

Мигрената също спада към първичните главоболия и от нея страда всеки 10-ти човек. Атаката й има четири възможни фази: предупредителна, аура, главоболие и постдромална. Не е задължително всеки да изпита и четирите етапа при пристъп на мигрена. В действителност, само около 25 % от страдащите имат аура. По време на предшестващата фаза може да се почувствате раздразнителни, уморени, депресирани и може да изпитвате желание за храна. При 40%-60% от случаите това е начин тялото да сигнализира предварително (от няколко часа до един ден) за приближаваща атака и е време да вземете медикаментите, предписани от невролог.

 

Фазата на аурата  има много интересни възможни симптоми: мигащи светлини, замъглено зрение и частична загуба на зрението.  Други изпитват проблем с подреждането на думи, обонятелни и слухови халюцинации (миришещи неща, които не са там), обърканост, световъртеж и свръхчувствителност при докосване.

 

По време на главоболиетo усещането за болка може да обхване цялото тяло. Горещи вълни, втрисане, хрема, гадене и повръщане са само някои от начините, по които тялото реагира на мигренозен пристъп. Болка в главата по време на тази фаза е обикновено от едната страна на главата, пулсираща, умерена до силна. Тя затруднява физическата дейност и се влошава от нея. Чувствителността към светлина и звук са също често срещани.

 

Постдромалната е последната фаза на мигрената, когато се чувствате  като при "махмурлук". Може да се наблюдават обърканост, депресия, слабост  и затруднена концентрация  до 24 часа  след фазата на главоболието.

 

Останалите първични главоболия не разполагат с четири фази. Най-често срещано е тензионното главоболие – стягащо като с менгеме.  Нарича се още стресогенно, което обяснява и основните прични за появата му. То не се влошава при физическа дейност и не се съпровожда от гадене или повръшане. Засилва се при психическо напрежение.

 

Как да направите разликата между главоболие и мигрена? Основното е, че болката при мигрена има тенденция да бъде пулсираща, а не стягаща. По време на мигрена, светлината и звуците може да ви притесняват. Всеки вид физическа активност като изкачване на стълби или навеждане влошава състоянието. Един бърз начин да проверите дали имате мигрена или друго главоболие е да се наведете и да поставите главата си между коленете. Ако усещате по-силна болка, вероятно става дума за мигрена.

 

Консултирайте се с лекар, за да се уточни произхода на главоболието и да получите адекватна терапия. Лечението е строго индивидуално. При навременна консултация със специалист значително намалява риска от хронифициране на главоболието и възникване на усложнения.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице или фармацефт за съвет!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://new.spring.me/
Предишна статия

Безобидни медикаменти в опасни комбинации

Следваща статия

Малки хитрини за жизнена енергия през зимата!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар