Блог

Малки хитрини за жизнена енергия през зимата!

Природата не ни е дарила с привилегията да заспиваме зимен сън като мечките и таралежите, но и нашите тела забавят ритъма малко. Кратките дни и дългите нощи, студеното време и рискът от простудни заболявания буквално изсмукват силите.  Проучване от производителите на популярна марка снек-бар показва, че липсата на енергия може да окаже сериозно влияние върху живота ви - 44% от участниците са заявили, че често се усещат твърде сънливи да контактуват пълноценно. Ако вече усещате липсата на тонус, следващите факти ще ви дадат идеи как да „засилите оборотите” и да се наслаждавате пълноценно на всички празници през този сезон.

 

Хапвайте семена и ядки. Незаменимите мастни киселини в семената и ядките помагат за производството на енергия в клетките. Тиквените семки, слънчогледът и сусамът може да  се добавят в зелени салати, например, като естествен източник на витамини и ценни минерали: калций, магнезий, желязо, цинк и селен.

 

Яжте пълнозърнест хляб. Комбинацията от парче сирене на филия пълнозърнест хляб ще ви зареди батериите за много по-дълго време, отколкото шоколадово блокче. Причината е, че протеините (в сиренето), смесени със сложните въглехидрати и фибри, освобождават дълго и равномерно енергия, докато шоколадът причинява бърз скок на енергийните нива и след това спад от намесата на инсулина.

 

Правете си разходки. Може да изглежда нелогично да се прави нещо, което изисква енергия, но според проучване от Калифорнийския държавен университет, десет минути бързо ходене кара хората да се чувстват по-енергични, отколкото яденето на шоколад. Това се обяснява с получаването на повече кислород, което „събужда” тялото.

 

Включете радиото. Според проучване от Университета „Брюнел” слушане на музика с бързо темпо (като класическия Моцарт, стилът Ду-уап или нещо по-модерно) помага за намаляване на умората.

 

Вземете дрямка сутринта. Само 15-20 минути са достатъчни, за да презаредите с енергия. Ако го направете в края на сутринта, ще предотвратите появата на свръх-умора и сънливост за по-дълго в следобедните часове. Малка хитрина: изпйте чаша кафе точно преди да затворите очите си! На кофеинът са нужни около 30 минути да ви вдигне на крака, така че ще бъдете свежи след краткия сън, вместо да сте гроги като отворите очи!

 

Дозирайте кафетата. И като споменаваме кофеина – в големи количества той срива работоспособността тъй като води до безпокойство, безсъние, главоболие, тревожност и умора.  В умерени количества (не повече от 2-3 чаши кафе дневно) обаче кофеинът увеличава издръжливостта,  защото помага на мускулните клетки да горят мастни киселини като гориво.

 

Заложете на повече светлина. В Харвардския медицински университет са отчели изключително повишаване на енергийните нива след 45-минутен престой на човек в светлинна кутия (куб със силна светлина вътре). Ако не искате да инвестирате в подобно устройство, добавете светлина в дома и под формата на ярки цветове като жълтото!

 

Премахнете безпорядъка около вас. Бъркотията стимулира ниски нива на напрежение, според Международната Фенг-шуи асоциация. Гледката на купища разпилени вещи може да предизвика вашето енергийно ниво да се понижи. Така се образува порочен кръг, който прави подреждането все по-трудно и задълбочава ефекта на бъркотията.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: Dundanim
Предишна статия

Мигрена или обичайно главоболие?

Следваща статия

Да помогнем на болното гърло!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар