Блог

Да помогнем на болното гърло!

Телевизионните реклами упорито напомнят, че е време да ви заболи гърлото. Препоръчват се хапчета, прахчета, спрейове и какви ли не чудеса, но преди да посегнем към лекарства е добре да се установят причините! Разбира се, точната диагноза може да бъде поставена единствено от лекар, защото стържещият „банциг” в гърлото  може да е задвижван от различни виновници!

 

Има само един сигурен начин да разберете дали болката в гърлото е причинена от сезонен вирус или от стрептококови бактерии. Лабораторен тест може да се извърши бързо и безболезнено от лекар, който ще вземе секрет от гърлото със стерилен тампон. Поради възможност от усложнения, е важно да се разграничи стрептококовото гърло от обикновена настинка.

 

Ако болките в гърлото са придружени от други симптоми като хрема, кашлица или кихане, то вероятно става дума за вирусна настинка. Състоянието обикновено преминава от самосебе си без медицинско лечение. Ето някои начини за облекчаване на болката в гърлото при такъва случаи:

 

  • Пийте студени течности и яжте студени храни като ледени близалки.
  • Пийте чай с мед и лимон.
  • Избягвайте кисели храни като портокалов или доматен сок.
  • Смучете ментолови бонбони и обезболяващи таблети.
  • Използвайте анестетичен спрей за гърлото.
  • Използвайте потискащи кашлицата средства, за да се намали дразненето на гърлото.
  • Може да приемете лекарства без рецепта за облекчаване на болка като ацетаминофен или ибупрофен.

 

От своя стара, инфекцията на гърлото със стрептококова бактерия може да предизвика зачервяване и подуване на гърлото. В задната му част и по сливиците може да се виждат бели участъци. Ако има треска, подути лимфни възли на врата и бели петна по сливиците, но няма кашлица, е възможно болестта да е стрептококов фарингит. Може да се появи и обрив, който се предизвиква от изпуснатите от бактериите токсини. Ако болестта не се лекува, човек е най-заразен, докато симптомите са силни, но може да продължи да разпространява болестта в продължение на до 21 дена. Липсата не лечение – или недовършеното такова – също може да създаде рискове от други здравословни проблеми, например ревматична треска (която може да увреди перманентно сърцето), скарлатина, инфекции на кръвта или заболявания на бъбреците.

 

Бактериите и вирусите в гърлото обикновено първо атакуват сливиците около небцето (тонзилите) и причиняват тонзилит или ангина. Всъщност петте ни сливици са първа отбранителна линия на организма срещу неприятелите. Наличието на различни алергии също може да бъде причина за тонзилит. Обикновено между 3 и 13-годишна възраст е пикът на случаите на заболели от ангина, докато при възрастните това е много рядко заболяване. Ако то се повтаря повече от 4-5 пъти на година, вероятно става дума за хроничен тонзилит, което се лекува от специалист - уши, нос, гърло (УНГ).  

 

Преглъщайте свободно!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.familyhealthdiary.co.nz/conditions/sore-throats/
Предишна статия

Малки хитрини за жизнена енергия през зимата!

Следваща статия

Възпаленията - скрит виновник за болестите на сърцето!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар