Блог

Безобидни медикаменти в опасни комбинации

Броите ли по колко таблетки гълтате всеки ден в преследване на отлично здраве? Посягате към хранителни добавки, обезболяващи и всякакви медикаменти без рецепта, но едва ли сте се конуслтирали за възможните последици при неправилното им комбиниране!  Тези продукти се считат за безопасни, когато се използват по предназначение, но е добре да знаем как взаимодействат един с друг. Далеч от амбицията за изчерпателност, избрахме списък с няколко потенциално опасни комбинации от лекарства без рецепта и хранителни добавки:
 

1. Заедно гинко билоба с аспирин може да повишат риска от кървене, особено при тези, които понастоящем приемат лекарства срещу съсирването на кръвта.

 

2. Ако приемате допълнително ниацин (един от витамините от В групата) заедно с понижаващи холестерола статини, може да се повиши риска за болки в мускулите и да си доведете увреждане на бъбреците.

 

3. И като говорим за В-групата - едновременният прием на витамин В12 с витамин С  не е опасен, но е безполезен. Витамин С разрушава В12 в храносмилателния тракт и е препоръчително да бъдат „разделени” от поне 2 часа.

 

4. Консумацията на енергийни продукти, съдържащи стимуланти с високо „октаново число” (гуарана, кола, горчив портокал, и т.н.) , докато използвате деконгестанти срещу набъбване на носната лигавица при настинки и грип, може да увеличи сърдечната честота и кръвното налягане.

 

5. Сокът от грейпфрут може да засили действието на медикаменти като калциевите блокери и сънотворни (като триазолам), защото се потиска производството на ензимите, разграждащи тези медикаменти в организма.

 

6. Ако лекувате нерви с антидепресанти като Prozac (или други селективни инхибитори на обратния захват на серотонина) и допълнително се успокоявате с хранителни добавки с жълт кантарион, може да се повиши риска за рядко и потенциално опасно състояние, известно като серотонинов синдром. Това може да доведе до повишаване на кръвното налягане, гадене и повръщане.

 

7. Използване на нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, в комбинация с билкови добавки като гинко, жен-шен,  джинджифил или карамфилово масло може да повиши риска от кървене.

 

Много вероятно е и вие да имате някое от хроничните заболявания на съвремието (диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, бъбречни заболявания и други), които изискват лекарства с рецепта.  Необходимо е да информирате вашия лекуващ лекар не само за предписаните ви медикаменти, но също и за хранителните добавки, които приемате, за да се преценят рисковете и възможността от странични ефекти. Например с повишен риск от силно кървене се свързват добавки с чесън, гинко, джинджифил и сао палмето (saw palmetto); с понижена кръвна захар - приемът на хром, канела, протеини от суроватка и др.; с хормонални нарушения - китайска ангелика (dong quai), черен кохош (black cohosh), кудзу (kudzu) и сао палмето (saw palmetto); с повишено кръвно налягане – добавки със сангвинария (bloodroot), зелен чай, глог и мате.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице или фармацефт за съвет!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.evz.ro/
Предишна статия

Избираме лекари в интернет

Следваща статия

Мигрена или обичайно главоболие?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар