Блог

Масло от авокадо за добро здраве

Масло от авокадо за добро здраве

 

Авокадото е често определяно като една от най-здравословните храни в света и това не е случайно. Плодът му е изключително богат на витамини, минерали и антиоксиданти, които са необходими за изграждането на един здрав организъм.

 

 


Прецизният процес на извличане чрез студено пресоване не позволява загубата на хранителни вещества от плода и качествата му се пренасят в отделеното масло.

 

 

 

Допълнително, авокадовото масло притежава една от най-високите точки на димене сред растителните мазнини, 249 °C , което го прави изключително подходящ избор при готвене на висока температура. С него спокойно може да се пържи, пече, сотира и маринова, тъй като мазнината не се окислява, не загаря и не образува липидни радикали. Поради тази причина авокадовото масло се счита за най-доброто растително масло сред диетолози и гурме готвачи, и измества употребата на наскоро нашумялото .

 

 

 

Какво съдържа авокадовото масло?

 

 



Високите нива на мононенаситени мастни киселини, които се съдържат в , поддържат висока влажност в епидермиса, което води до по-здравословен тонус на кожата. Също така, те подпомагат намаляването на нивата на LDL холестерола (повече известен като „лош холестерол“), което от своя страна води до намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания –  едни от водещите причини за смъртност в днешно време. Съдържанието на фитостероли (видове антиоксиданти) и олеинова киселина (Omega-9) от своя страна предотвратява абсорбацията на LDL холестерол в стомашно-чревния тракт.

 

 


Съдържанието на Oмега-3 мастни киселини (известни още като полиненаситени мастни киселини) е от съществено значение за нашето здраве, тъй като намалява риска от възпаления, висок холестерол, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, депресия и артрит, а не се произвежда от организма.

 

 


е много богато на мастноразтворимите витамини А, D, Е и К. Според някои изследвания витамин Е намалява потециалния риск от повишено кръвно налягане, болестта на Алцхаймер и някои видове рак. Също така високото съдържание на тези антиоксиданти защитава и „ремонтира“ нашите клетки от свободните радикали.

 

 


Авокадото е богато на магнезий, който е основен участник в играждането на костите на човешкото тяло. Допълнително, магнезият спомага за намаляване на мигрената и предотвратяване на диабет от II тип, както и помага да се справяме по-лесно със стреса в натовареното ежедневие.

 

 


Авокадовото олио съдържа най-високата концентрация на бета-ситостерол, два пъти повече от тази на зехтина и други масла. Той е особено полезен за мъжете поради способността му да блокира ензима 5-алфа-редуктаза, който преобразува тестостерона в дихидротестостерон, което води до проблеми с простатата и косопад. Съдържа и полихидрокси-мастни алкохоли, които имат антивъзпалително действие.

 

 


Авокадото съдържа повече калий от банана, който е известен с високото си съдържание на минерала (422 мг в средно голям банан).

 

 



Има богато съдържание на лутеин (антиоксидант), който може да предотврати свързаната с възрастта дегенерация на макулата в очите, която води до слепота.

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Авокадото – супер храна на 8000 години

 

 

Спрете да хвърляте костилките на авокадото – 9 страхотни ползи от тях

 

 

Ползи от ежедневната консумация на авокадо

 

 

Източник: Здравница

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Тиква и салата от овчарска торбичка срещу пролетна умора

Тиква и салата от овчарска торбичка срещу пролетна умора

Следваща статия
МБАЛ Бургас АД ще предостави широк кръг безплатни консултации с медицински  специалисти на изложението „Зона здраве“

МБАЛ Бургас АД ще предостави широк кръг безплатни консултации с медицински специалисти на изложението „Зона здраве“

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар