Напоследък гледаме с едно наум на твърденията (макар и научни), че консумирането на определени хранителни продукти ще ни предпази от някакъв вид рак споделя kulinar.bg.
Със сигурност обаче хапването на дадени храни може да окаже дългосрочен ефект върху здравето. Маслините попадат в едно от челните места на този полезен списък, по-конкретно на храните, препоръчителни при рак на дебелото черво и на гърдата.
Според изследване, извършено от Университета в Барселона, външната обвивка на маслината съдържа киселина (maslinic acid), която убива раковите клетки и драстично спира развитието на рака на дебелото черво.
Според друго изследване, извършено от Университета в Гранада, фенолите в студенопресования зехтин (екстра върджин) изиграват роля в лечението на рака на гърдата.
Макар да не навлизаме в подробности, не е трудно да се повярва, че естествен продукт, какъвто е маслината, има живототворящ ефект върху човешкия организъм и клетъчното здраве. Все пак, засиленото консумиране на маслини и зехтин е ключов момент и в прочутата средиземноморска диета, която удължава живота.
Още повече, маслините присъстват в списъците за най-здравословните храни на планетата, какъвто е списъкът на Фондация Джордж Мателиан (George Mateljan Foundation). Според данни, публикувани в страницата на въпросната фондация, фитонутриентите в маслините имат свойството да защитават ДНК от окисление.
Освен противораковите им ефекти, маслините се оказват полезни в борбата с високия лош холестерол (LDL) и възпалителните процеси. Това се дължи на мононенаситените мазнини, които регулират холестеролните нива – за повече информация вижте Да на холестерола.
Учените също така са открили, че има връзка между консумацията на зехтин и овладяването на възпаленията в организма.
Още:
Храни, които карат рака да „гладува”
Лекари изследват ефекта от лимон със сода - могъщата лечебна комбинация против рак
Тайните на зехтина и някои негови нетрадиционни приложения
Коментари