Блог

Маслините (и зехтинът) предпазват от рак на гърдата и дебелото черво

Маслините (и зехтинът) предпазват от рак на гърдата и дебелото черво

Напоследък гледаме с едно наум на твърденията (макар и научни), че консумирането на определени хранителни продукти ще ни предпази от някакъв вид рак споделя kulinar.bg.

 

Със сигурност обаче хапването на дадени храни може да окаже дългосрочен ефект върху здравето. Маслините попадат в едно от челните места на този полезен списък, по-конкретно на храните, препоръчителни при рак на дебелото черво и на гърдата.

 

Според изследване, извършено от Университета в Барселона, външната обвивка на маслината съдържа киселина (maslinic acid), която убива раковите клетки и драстично спира развитието на рака на дебелото черво.

 

Според друго изследване, извършено от Университета в Гранада, фенолите в студенопресования зехтин (екстра върджин) изиграват роля в лечението на рака на гърдата.

 

Макар да не навлизаме в подробности, не е трудно да се повярва, че естествен продукт, какъвто е маслината, има живототворящ ефект върху човешкия организъм и клетъчното здраве. Все пак, засиленото консумиране на маслини и зехтин е ключов момент и в прочутата средиземноморска диета, която удължава живота.

 

Още повече, маслините присъстват в списъците за най-здравословните храни на планетата, какъвто е списъкът на Фондация Джордж Мателиан (George Mateljan Foundation). Според данни, публикувани в страницата на въпросната фондация, фитонутриентите в маслините имат свойството да защитават ДНК от окисление.

 

Освен противораковите им ефекти, маслините се оказват полезни в борбата с високия лош холестерол (LDL) и възпалителните процеси. Това се дължи на мононенаситените мазнини, които регулират холестеролните нива – за повече информация вижте Да на холестерола.

 

Учените също така са открили, че има връзка между консумацията на зехтин и овладяването на възпаленията в организма.

Още:

Храни, които карат рака да „гладува”

Лекари изследват ефекта от лимон със сода - могъщата лечебна комбинация против рак

Тайните на зехтина и някои негови нетрадиционни приложения

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://redbeans.egloos.com/
Предишна статия
Първият по рода си веган фестивал започна на 28 май в София

Първият по рода си веган фестивал започна на 28 май в София

Следваща статия
Седемте най-големи лъжи на хранителната индустрия

Седемте най-големи лъжи на хранителната индустрия

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар