Блог

Манука мед: разберете за всичките му магически действия

Манука мед:  разберете за всичките му магически действия

Медът е една от онези храни, които са полезни и вкусни. Той съдържа водороден пероксид, който придава антибиотични свойства на меда. Някои видове мед, в това число и манука медът, имат и други компоненти с антибактериални свойства. В проучване, проведено от Университета в Сидни, е установено, че този мед убива почти всички видове бактерии. 

 

 

 

Манука мед се произвежда от пчелите, които опрашват цветовете на храста манука, известни също като чаено дърво, с родина Нова Зеландия.

 

 

 

Изключителни здравни ползи от мед манука

 

 

 

 

Подобрява съня

 

 


Помага за насърчаване на дълбок, спокоен сън. Той бавно освобождава гликоген, необходим за основните функции на тялото по време на сън. Добавянето на мед към мляко преди лягане, помага на тялото да освободи мелатонин в мозъка, който е необходим за дълбок сън.

 

 

 

Подобрява храносмилането

 

 

 

Манука мед е чудесен за подобряване  здравето на червата и „прогонване“  подуване на корема. „Той може да помогне за намаляване на възпалението при нарушения в храносмилането, облекчава коремен дискомфорт и подуване на корема. Съдържа естествени пребиотици, което е от съществено значение за насърчаването на добрите бактерии в червата и, следователно, може да помогне на храносмилателната система да възстанови баланса естествено.

 

 

 

Повишаване на имунитета

 

 

 

Имате възпалено гърло и чувствате, че настинката ви хваща? Разбърква се една чаена лъжичка мед от манука в гореща лимонова напитка, за да се предотврати настинка. Медът е с високо съдържание на антибактериални съставки и се препоръчва при лечение на язви, стрептокок в гърлото, херпеси, кожни инфекции, порязвания и ожулвания.

 

 

 

Антиоксиданти

 

 

 


Манука мед съдържа хранителни добавки, които са много ефективни за отстраняване на свободните радикали от тялото. В резултат на това, имунитетът на тялото се подобрява. Помага  дори при потенциално фатални заболявания като рак или сърдечно заболяване.

 

 

 

Възпалено гърло

 

 

 


Медът е бил използван като домашен лек за болки в гърлото в продължение на векове. Има доказателства, че мед от манука е особено ефективен за предотвратяване на растежа и разпространението на стрептокок бактерии, отговорни за причиняване на болки в гърлото.

 

 

 

 

Алтернатива на антибиотици

 

 

 


Свойствата в манука мед не са показали, че развиват резистентни бактерии, досаден проблем, причинен от прекомерна употреба на антибиотици, който води до развитие на „Superbugs“, които не могат да бъдат лекувани с традиционните възможности за лечение. Ако манука се окаже също толкова ефективен, колкото повечето проучвания са установили, той може да бъде мощен вариант за борба с болестите.

 

 

Свързани статии:

 

 

Пречистване с ябълков оцет и мед по метода на проф. Мермерски


 

„Златната“ смес – куркума и мед – най-добрия и най-силен естествен антибиотик


 

Противодействайте на рака със смес от мед и джинджифил

 

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Сок от три билки ще изчисти дробовете ви, пушачи

Сок от три билки ще изчисти дробовете ви, пушачи

Следваща статия
Чудесата от само 2 супени лъжици кокосово масло на ден

Чудесата от само 2 супени лъжици кокосово масло на ден

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар