Блог

Лекува ли се неприятната слънчева алергия

Лекува ли се неприятната слънчева алергия

В сезона на слънчевите бани, морето и излагането на слънце, трябва да споменем и една много неприятна болест – слънчева алергия. Непоносимостта към излагане на слънце се смята за модерна болест и лекарите се борят с нея. Според специалистите всеки може да отключи слънчева алергия в различни етапи от живота си. Зависи от агресивността на външния свят, генетичната сила на самозащитата, както и от начина на живот. Хората не се раждат с алергиите, а те се развиват във времето.

 

Докато се е развивала научната концепция за излагането на слънце, години наред ние сме събирали погрешно лъчите му. Тоест слънчевите бани са били твърде агресивни, без човешката кожа да е пригодена за подобно въздействие. Нашите прадеди например не са се пекли по този начин. Модата на шоколадовия тен идва в началото на ХХ век, в резултат на което вече няколко поколения събират слънце в кожата си, без да имат защита срещу него както е при тъмнокожите, които имат много меланин и той е преграда за описаното въздействие.

 

В този смисъл от слънчева алергия по-склонни да се разболеят имат хората с по-светла кожа. Те си изграждат меланин, правейки тен, но понякога градивният процес е твърде агресивен, организмът не може да го компенсира и изпада в неспецифично възпаление, т. нар. слънчева алергия.

 

Тя може да се прояви навсякъде – по лицето, ръцете, шията, по цялото тяло. Това е вида дерматит, провокиран от слънцето. Най-неприятно е, че въпреки използваните защитни кремове, може пак да се стигне до слънчева алергия.

 

По принцип хората трябва да знаят, че алергичното тестване може да потвърди, но не и да отхвърли алергията. Тоест не винаги тестът ни дава 100% резултат, като причините за това са най-различни. Лечението предвижда приемане на малки дози селектирани ултравиолетови лъчи, които организмът приема постепенно. Терапията продължава около 2-3 седмици. На практика се прилага фототерапия.

 

Има и бабини рецепти при слънчева алергия. Малцина знаят, че многогодишното тревисто растение саркофай има противовъзпалително действие. То намира приложение – разбира се, единствено външно – при зъбобол, ангина, ревматизъм, подагра и краста. Растението е с плодове с продълговато яйцевидна кутийка. Цъфти през юли-август, а дава плодове през август-септември.

 

Свързани статии:

Как да се предпазим от слънчева алергия

Да научим повече за слънчевото изгаряне

Щитовидната жлеза – диригент на метаболизма

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
7 витамина и минерала за борба с възпалението

7 витамина и минерала за борба с възпалението

Следваща статия
7 изненадващи здравни ползи от сладките картофи

7 изненадващи здравни ползи от сладките картофи

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар