Блог

Конната езда – спортът, който лекува

Конната езда – спортът, който лекува

Язденето на кон може да бъде изключително полезно не само за тялото, но и за ума на човек. Ездата доказано подобрява дишането и циркулацията на кръвта. Това, с което се отличава е позата –изправена стойка върху гърба на коня за дълги периоди от време. Освен че това предпазва от гръбначни изкривявания, увеличава подвижността на ставите и засилва мощта на целия гръб, това усилие подобрява баланса и координацията на яздещия, който трябва непрекъснато да следи движението на коня и да е готов да реагира.

 

 

Ритмичният ход на коня стяга или отпуска няколко мускулни групи, особено тазови и гръбни. При по-бързо движение се натоварва най-вече четириглавия бедрен мускул – най-масивният мускул в човешкото тяло, който е в състояние да изгори повече калории при езда, отколкото при тичане.

 

 

Конят е голямо и силно животно и за да е успешен, ездачът трябва да упражнява контрол и умения, с които да го държи подчинен. Постигането на контрол над подобно масивно животно вдъхва огромни дози самоувереност и самочувствие – два психологични аспекта на менталното здраве, без които човек неминуемо страда в социалната среда.

 

 

Все по-често конни разходки се препоръчват дори с медицински цели – доказано понижават стреса, освобождават напрежението и поставят ездача в среда, в която е необходимо постоянно да усъвършенства своите баланс и координация. Тази активност е забавен начин да се упражняват тялото и ума.

 

 

Всъщност това, че животните са способни да оказват положително въздействие върху здравето на човека, съвсем не е новост. Още през 5 в. пр. Хр. Хипократ говорил за ползата от общуването с коне и лечебната езда. В своите съчинения той дори отбелязва, че освен общоукрепващ ефект от язденето се наблюдава и психологически. Бащата на медицината съветвал меланхолиците по-често да яздят, тъй като ездата освобождава човека от „тъмните мисли” и предизвиква яснота и веселие.

 

 

Основател на лечението с помощта на коне, известно като хипотерапия, е френският лекар и психолог Ю. Лалери. Той използвал този метод, за да помогне на болните да достигнат двигателна и психическа независимост и в бъдеще сами да преодоляват житейските проблеми.

 

 

Хипотерапията позволява на децата и на възрастните да се справят с тежки заболявания като детски церебрален паралич, полиомиелит, поражения на органите на чувствата, загуба на слуха или зрението, склерозата, загуба на слуха или зрението, склероза, мускулна дистрофия, шизофрения, епилепсия, аутизъм. Лечението с коне помага и при умствена изостаналост, различни смущения в социалната адаптация и поведенчески проблеми, неврози, психози, задържане на психическото развитие, използва се в следоперативната рехабилитация и в много други случаи.

 

 

Световната здравна организация отдавна е признала, че хипотерапията действително облекчава живота на децата-инвалиди и техните родители. Това е може би единственото лечение, при което пациентът може и да не се досеща за това, че се лекува, в резултат на което намалява вероятността от възникване на съпротива, физическото усещане от позицията на ездача, намиращ се над земята, създава ефект на победител. Освен това по време на язденето протича естествен масаж на тялото. И нещо също много важно – лечението с коне е безмедикаментозно, то няма странични ефекти.

 

Свързани статии:

Как котките лекуват

За какво помага конският кестен? (народни рецепти)

Необичайни признаци, че страдате от стрес

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Инес Субашка: Причините да НЕ СЪМ веган! Препоръчвам и вие да не отказвате месото!

Инес Субашка: Причините да НЕ СЪМ веган! Препоръчвам и вие да не отказвате месото!

Следваща статия
Диета с тиква – смъкнете 6 кг за 12 дни

Диета с тиква – смъкнете 6 кг за 12 дни

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар