Блог

Диета с тиква – смъкнете 6 кг за 12 дни

Диета с тиква – смъкнете 6 кг за 12 дни

Тиквата, която се води към т.нар. плодови зеленчуци, е нискокалорична, около 70 калории в 100 грама, освен това е и полезна. Оранжевият й цвят се дължи на голямото количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава този в морковите. Според спецовете само от 100-120 грама тиква можете да си набавите необходимата дневна доза от витамина. С тиквената диета ще се заредите още и с витамини от от група В (В1, В2, РР), също така – Е и С. Тиквата съдържа и рядко срещания витамин К, отговорник за правилното съсирване на кръвта, и D, особено полезен през зимните месеци, пише в. „Телеграф“.

 

 

Режим

 

Тиквеният режим трае общо 12 дни, разделени на три повтарящи се цикъла от по 4 дни. Така след като приключите четвъртия ден от диетата, започвате да повтаряте менюто от първия ден. Ефектът според лекарите е добър, защото  [dieta s tikva] хапвайки тиква, намалявате рязко калориите, а в същото време имате и чувство за ситост. Освен това регулирате храносмилането. Диетолозите съветват да не изхвърляте тиквените семки, защото те са ценна добавка в менюто. Съдържат калций, цинк, селен, освен това носят и полезни калории – в 100 г има 550 ккал.

 

Тиквеният режим вече има и рекорд – през 2013 г. англичанката Дон Чедуик сваля 120 кг. Тя тежала 235 кг, когато решила, че е време да вземе нещата в свои ръце. Прочела за тиквената диета и решила, че й подхожда напълно, защото обичала много тиква. Продължила да спазва режима за около 3 г. и успяла да се раздели с цели 120 кг. Върнала си самочувствието и усмивката, освен това не й било чак толкова трудно, защото хапвала тиква под различни форми – салата, каша, супа и дори не чувствала толкова силен глад.

 

 

Правила

 

Докато правите диетата, не се ограничавайте в обема на порциите, можете да хапвате толкова, колкото поискате. Важно е обаче да се храните три пъти на ден, междинните закуски не са позволени. Освен това трябва да пиете поне 1,5 литра вода, може и зелен чай, но без подсладител. Кашата от тиква, включена в режима, може да пригответе, като нарежете на кубчета предварително и сварите в литър вода. Добавят се също и 7 лъжички пълнозърнест ориз, а на финала се долива обезмаслено прясно мляко, след това се пасира. Тиквените котлети също се приготвят лесно. Трябва да нарежете зеленчука на продълговати парчета, после да оваляте в смес от овесени ядки и 2 разбити белтъка, след това печете в растителна мазнина. Салата от тиква пък приготвяте по свой вкус – можете да я сварите предварително, а може и да оставите сурова и да я настържете на ренде, а после да я подправите с бадеми или орехи, тиквени семки и малко мед.

 

 

Ден 1

 

Закуска

Салата от тиква/каша от тиква и пълнозърнест ориз, сварена в обезмаслено мляко или вода

 

Обяд

Пасирана супа от тиква

 

Вечеря

Печена тиква

 

Ден 2

 

Закуска

Салата от тиква/каша от тиква и пълнозърнест ориз

 

Обяд

Зеленчукова супа, тиквени котлети (приготвени с белтък и овесени ядки)

 

Вечеря

Пресни или печени ябълки

 

Ден 3

 

Закуска

Салата от тиква/каша от тиква и пълнозърнест ориз

 

Обяд

Зеленчукова супа с фиде

 

Вечеря

Салата от тиква и ананас

 

Ден 4

 

Закуска

Салата от тиква с бадеми/каша от тиква и пълнозърнест ориз

 

Обяд

Зеленчукова супа/печени зеленчуци на скара

 

Вечеря

Зеленчуково рагу по избор с любим зеленчук, без картофи

 

 

Свързани статии:

Оранжево здраве – за ползите от тиквата

Много полезни и вкусни занимавки - тиквените семки

Оранжевите храни намаляват риска от рак

 

Автор: prekrasna.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Конната езда – спортът, който лекува

Конната езда – спортът, който лекува

Следваща статия
С 40% по-малко направления за изследванията при специалист

С 40% по-малко направления за изследванията при специалист

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар