Блог

Кои са най-мощните антиоксиданти?

Кои са най-мощните антиоксиданти?

Най-важните вещества, необходими за борба със свободните радикали са антиоксидантите. Свободните радикали предизвикват бързо стареене и други дегенеративни заболявания. Най-мощните антиоксиданти и може да се каже, че са най-важните са: витамини А, Е, С и селен.

 

Витамин А (каротин). Неговият дефицит води до стареене и предизвиква заболявания на сърдечно-съдовата система, катаракта, дори рак. Високото съдържание на каротин търсете в моркови, цвекло, тиква, кайсии и други оранжеви плодове. Също така, можем да го използваме в течна форма (капсули) и мултивитамини комплекси. Рибено масло съдържа големи количества витамин А.

 

Защитна функция за организма изпълнява витамин Е. Той разрушава мастните киселини в организма. Симптомите на липса на витамин Е са петна по ръцете. Използвайте този витамин при атеросклероза и рак, отравяне на кръвта и респираторни заболявания.

 

Аскорбиновата киселина (витамин С) всъщност е най-мощният антиоксидант. Хората, живеещи в екстремни условия, просто трябва да използват този витамин в подходящи дози. Също така, той се използва при бременни жени, при настинки, при активно спортуване С правилния прием на витамин С, кожата ви ще е по-здрава.

 

Селенът работи като помощник на антиоксидантното действие.

 

Не забравяйте, че ако приемате големи дози витамини, те също могат да доведат до нежелани резултати! Необходимо е да се спазва предписаната Ви доза.

 

Свързани статии:

Мощният източник на антиоксиданти - зелен чай

Витамин С – антиоксидант и имуностимулатор

Как да си набавим „майката на всички антиоксиданти” за дълъг живот

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
7 ползи за здравето и използване на популярната билка – лайка

7 ползи за здравето и използване на популярната билка – лайка

Следваща статия
Изследване: Предприемачите страдат от психични заболявания

Изследване: Предприемачите страдат от психични заболявания

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар