Блог

Когато амортисьорите на гръбнака се повредят

При болки в прешлените и гръбнака

Трудно ще приемете факта, че гръбначният стълб може да е увреден по някакъв начин. Та нали все още пенсията е далече, водите активен живот, движите се активно!? Да, именно физическото натоварване може да е причина за дисковата херния, които се появява по-често, отколкото предполагате! Ако на група от хора на средна възраст (45 години), които никога не са имали болки в гърба, им се направи изследване с ядрено магнитен резонанс, ще се открие, че 38% имат дискови издутини – предимно причинени от възрастово износване,  а 37% имат дискови протрузии (издатини).

 

Прешлените механично защитават гръбначния мозък, а между тях, за омекотяване на натоварването, се намират междупрешленните хрущялни дискове. Те са с полутечна консистенция в твърда обвивка - външен фиброзен пръстен и централна пулпа. Нека си ги представим като желиран бонбон с пълнеж (моля, медиците да подминат сравнението великодушно!). Благодарение на еластичността на тази система човек може да се обърне, да се прегъне, да се свие и т.н.

 

Често вследствие на продължително натоварване, вътрешната пулпа се издува, без това непосредствено да води до скъсване на фиброзния пръстен. Когато фиброзният пръстен се скъса поради прекомерен натиск или травма, пулпата излиза от междупрешленния диск и притиска прилежащия гръчбначномозъчен нерв. (Стиснете силно „желирания бонбон”, докато той се спука и съдържанието изтече навън!) Въпросният притиснат нерв започва да  „регистрира” болка от  частта на тялото, за която отговаря. Когато херниацията настъпи в шийния отдел на гръбнака, се наблюдава болезненост на шийните и раменните мускули, както и мускулите на ръката. Ако херниацията е в лумбалния район и се засегне седалищният нерв, се появява болка в долната част на гърба, седалището или крака, както и усещане за убождане или гъдел, и мускулна слабост.

 

Състоянието се диагностицира и лекува от невролог. Образната диагностика (ако имате късмет да ви отпуснат направление от Здравната каса!) е необходима, за да се изключат други причини за болката –притискане на нерва от тумор, спондилолистеза (разместване на гръбначен прешлен спрямо подлежащия прешлен), ошипяване на гръбначния стълб и др. В зависимост от степента и стадия на заболяването може да се приложат различни лечения – от обезболяващи и физиотерапия до хирургична интервенция.

 

Да не навлизаме в компетентната област на специалистите, а да обърнем внимание на профилактиката! Много е важно да се запази здрав и еластичен гръбначният стълб. Не е нужно да се правят специални тренировки, достатъчно е разтягането. Тогава ще можем лесно да се обръщаме, да се завъртаме и накланяме. От изключително значение е да се поддържа здрав "мускулен корсет", който обхваща мускулите на гърба, корема и тазовата област, с цел предотвратяване на травми. Вдигането на тежки предмети и неправилното натоварване на гръбначния стълб често водят до възникване на херния или образуване на шипове. При силово натоварване човек неволно подлага гръбначния стълб на усукване и несвойствени пози, които провокират гръбначни заболявания. В случаите, когато се налага да вдигнем тежък предмет е препоръчително да се приклекне, за да предотвратим пренатоварването на гръбначния стълб за сметка на мускулите на краката и правилното разпределение на усилията. Спортистите трябва да тренират мускулите си балансирано, за да се избегне мускулен дисбаланс и също така да спазват основните принципи за предотвратяване на спортни травми.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическия текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: shutterstock
Предишна статия

Парфюмите – отрови в скъпи шишенца?

Следваща статия
Мистериозно състояние - алергия към студа

Мистериозно състояние - алергия към студа

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар