Блог

Мистериозно състояние - алергия към студа

Мистериозно състояние - алергия към студа

Студът дразни кожата и това е известен факт дори на децата! И при вас е така... Но сигурни ли сте дали става дума за нормална рефлекторна реакция или за добиващата популярност като диагноза – студова алергия! Сам по себе си студът не е алерген, защото не е белтъчна молекула или химическо вещество. Ако при излагане на студ тече носът или сълзят очите, обикновено става въпрос за рефлекторни реакции. Има дори такъв вид неалергичен ринит - на скиорите. При алергичните ринити (към животни, домашен прах и т.н.) студеният въздух също може да е провокиращ фактор.

 

При истинската студова утрикария се появява сърбящ обрив най-често по откритите места – лицето, ушите, ръцете. Обривът преминава бързо, без всякаква следа в рамките на час-два, но може временно да се засили при влизането в топло помещение. Тези неприятни прояви могат да се наблюдават и при докосване на студени повърхности. По-тежки последици при студовата алергия може да бъдат общата уморяемост и намалената способност за учене и запомняне.

 

Състоянието се предизвиква от бързото отделяне на хистамин от клетките в отговор на студа. Ако този хистаминов излив е масов – например цялото тяло е потопено в студен водоем, то човек може да колабира заради падане на кръвното налягане и да завърши с фатален край. Причините за студовата алергия не са напълно изяснени. От значение са генетичният фактор и конкретните физиологични особености на индивида.

 

При студова уртикария се приема антихистаминови препарати през целия есенно-зимен период всекидневно. Правилната диагностика се извърша от алерголог или дерматолог, който ще назначи правилно лечение. Може да направите основен тест у дома с кубче лед, което да поставите върху китката за около 20 минути. Ако върху кожата са се появили обриви, започва да ви сърби, няма две мнения: студовата алергия е налице.

 

Студът влошава и други кожни проблеми като дерматитите, защото изсушава кожата. Метеорологичен хейлит пък се нарича възпалението на устните, провокирано от студа. В повечето случаи помагат антихистаминовите препарати, но най-сигурното противодействие срещу заболяването е профилактиката като при останалите заболавания – покриване на кожата и използване на мазен крем.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическия текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.dougfields.com/
Предишна статия
При болки в прешлените и гръбнака

Когато амортисьорите на гръбнака се повредят

Следваща статия
Защо лекарите заминаващи за чужбина е важно да потърсят консултантска услуга за намиране на работно място, а не посредническа?

Защо лекарите заминаващи за чужбина е важно да потърсят консултантска услуга за намиране на работно място, а не посредническа?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар