Блог

Парфюмите – отрови в скъпи шишенца?

Повечето от нас са наясно с потенциално вредните вещества в околната среда като замърсяването, изгорелите газове и цигарения дим. Но вероятно не ви е хрумвало, че прескъпите парфюми, които ще подарите за Коледа, може също да бъдат опасни с аромата си. Обикновено те се възприемат като безвредно средство за себеизразяване и по никакъв начин като продукт, свързан със здравето.

 

Първоначално парфюмите са били правени от естествени съставки като цветя и билки. Към края на 70-те години формулите започват да се изменят и днес ароматите в шишенца са около 95% синтетични (изкуствени), получени чрез химична обработка на нефт и терпентиново масло. Тези съединения са химични вещества, които могат да бъдат опасни за мнозина като се вдишат или попаднат  върху кожата. Научни изследвания посочват, че парфюми, одеколони, както и много други ароматизирани продукти, включват канцерогенни химикали, невротоксини, респираторни дразнители, разтворители, както неизпитани и нерегламентирани петролни химикали. Самите листовки за безопасност на химикалите, открити в парфюмите (ацетон, бензалдехид, бензил ацетат, бензил алкохол,  метилен хлорид и много други) предупреждават за реакции като виене на свят, гадене, замаяност, неясен говор, сънливост, дразнене на устата, гърлото, очите, кожата, белите дробове и стомашно-чревния тракт, увреждане на бъбреците наред с други симптоми и заболявания.

 

Организацията Кампания за Безопасна Козметика в САЩ тества 17 популярни парфюма и във всички открива неописани вещества, свързани с алергични реакции като астма, хрипове, главоболие и контактен дерматит. Например популярният Giorgio Armani Acqua di Gio съдържа 19 различни сенсибилизиращи химикали, повече от всеки друг продукт в проучването!

 

Синтетичните аромати са почти във всички козметични продукти. Дори на пръв поглед безобидните ухания в любимия сапун, шампоан, дезодорант, лосион, прах, свещи, освежители за въздух, перилни и почистващи продукти могат да бъдат пълни с потенциално токсични вещества като парадихлорбензен, който е канцерогенен. Споменатото вещество се „крие” в етикетите на освежители на въздуха и тоалетни блокчета като PDCB.

 

Други опасни съставки са фталатите, които  се използват за придаване мекота на козметичните продукти и за разтваряне на ароматизаторите. Срещат се най-често в парфюми, пяна и гел за коса, лакове за нокти. Изучаването им разкрива, че имат вредно въздействие върху ДНК и половата продуктивност при мъжете.

 

Плашещият лист може да продължи дълго, защото в парфюмите се влагат над 3000 съставки, но над 80% от тях никога не са били тествани, за да се види дали те са отровни за хората. Производителите трудно биха се отказали от този евтин начин за постигане на желаната миризма с дълготраен ефект. Световната индустрия се саморегулира и няма изисквания за тестване на всички ароматни вещества, още повече, че те се считат за търговска тайна. Зад съставката "аромат" или "fragrance" на етикета може да се крие всякакъв химичен коктейл!

 

Дишането на аромати от парфюми, одеколони, домакински продукти и почистващи препарати може да отключи реакции в организма и да доведе до широк спектър от инвалидизиращи симптоми като астма, алергии, мигрена, хронична белодробна болест и други заболявания.  Изследвания в Америка сочат, че до 72% от астматиците свързват появата на заболяването с аромат. Освен това, приблизително 12.6% от населението страда от множествена химична чувствителност  - състояние, в което се получава реакция от излагането на ниски концентрации на битови химикали. Симптомите включват  гадене, коремни болки, хронична умора, болки в ставите и мускулите,  дразнене на очите , носа, ушите, гърлото и / или кожата.

 

Естествено, производителите успокояват, че даден продукт е безвреден, защото концентрацията на химикали в него е много малка и броят на хората със странични реакции е нищожен.  И все пак трябва да се вземе под внимание натрупването от едновременното излагане на множество продукти за дълги периоди от време, както и повишената чувствителност поради слаба имунна система, стрес  и други фактори на околната среда.

 

Дори да не усещате ароматите, те може да са около вас! Някои от вредните химикали правят точно това – маскират миризмите като блокират рецепторите ни на обоняние. Също така обонятелната система  не е в състояние да открива една и съща интензивна миризма за дълъг период от време – настъпва привикване.

 

Какъв парфюм ще използвате е въпрос на личен избор, но трябва да сте внимателни към приятели, семейство и колеги , чието здраве може да се промени от това дали ухаете приятно или не!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.b2bnutrisol.com/ & http://rychag.ua/
Предишна статия

Време за риба и Омега 3

Следваща статия
При болки в прешлените и гръбнака

Когато амортисьорите на гръбнака се повредят

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар