Блог

Киселото мляко е плюсът на нашата кухня срещу рака, солта - голям минус

Киселото мляко е плюсът на нашата кухня срещу рака, солта - голям минус

Две от най-характерните особености на националната ни кухня - верността към традиционното българско кисело мляко и почти наркоманската привързаност към соленото, бележат границите в списъка на полезните и вредните привички.


Без натрий животът е немислим, но когато блъскаме готварска сол във всяко ястие и дори в здравословни напитки като айряна, със сигурност надскачаме смятаните за максимални 4-5 грама на ден. Проучванията у нас се натъкват на в пъти по-висока консумация.

 

"Със сигурност е установено увеличаване на риска от рак на стомаха при висок прием на сол. Приета в големи количества, тя предизвиква деградация на мукозния слой на стомаха. Това увеличава контакта на епителните клетки на стомашната лигавица с попадналите в стомашното съдържимо химически канцерогени, както и ефекта на известната с ракообразуващото си действие бактерия хеликобактер пилори.

 

Високият прием на сол увеличава и образуването на канцерогенни N-нитрозосъединения", обяснява специалистът по хранене и диететика проф. Стефка Петрова. 

 

Освен тези ефекти солта (независимо дали е морска, хималайска и т.н., тя все се състои предимно от натриев хлорид) проявява и други, не по-малко смущаващи свойства като задържането на течности в тялото. Ако няма обяснима медицинска причина, а се събуждате с дръпнати от отеклите клепачи очи, а глезените ви са загубили типичните си извивки, вероятно вечерта сте прекалили със солницата. Ако се отучите от лошия навик, ще си спестите неприятности и с високото кръвно, ще намалите риска от инфаркт и инсулт.

 

За ориентир - не бива да приемате повече от равна чаена лъжичка. Като отчитате, че почти във всичко, не само в набедените за шампиони по сол сирене и кашкавал, има натриев хлорид. Дори с хляба от магазина грамовете се увеличават. Това е и една от причините загрижените за здравето си да търсят специалните видове хляб без сол или да си го приготвят вкъщи.

 

За голяма част от света ползите от натуралното кисело мляко може и да звучат като новина, но у нас то има вековни традиции. С него, макар и малко едностранно в близкото минало, се е обяснявал големият брой столетници у нас само преди 4-5 поколения. Но съставките му очевидно имат съществена роля за здравето, след като науката намира все повече основания да ни препоръчва този специфичен ферментирал млечен продукт.

 

Съвременните данни показват възможна предпазна роля на пробиотиците (млечнокиселите бактерии), които се съдържат в киселото мляко по отношение развитието на ракови процеси - коментира проф. Стефка Петрова. - Млечнокиселите бактерии в киселото мляко, както и в моделни системи, са показали стимулиращ ефект на продукцията в червата на бутират. Това е вещество с доказано антиканцерогенно действие - води до превенция на мутации и антигенотоксична активност."

 

По данни на проучвания от последните няколко години т.нар. добри бактерии, сред които са и лактобацилите, могат да облекчават и симптомите на възпалителни състояния, алергии и дори затлъстяване.

 

В последния доклад за тези съюзници изследователи добавят още една възможна полза от пробиотиците. При анализ на 9 американски изследвания се установява, че хората, които консумират редовно такива храни, по-често от останалите поддържат нормално кръвно налягане.

 

Изследователите допускат, че микроорганизмите могат да помагат за справяне с хипертония по два различни начина. Чрез понижаване на нивата на холестерола, което е известна застраховка срещу натрупвания в кръвоносните съдове. И чрез контрол на нивото на кръвната захар.

 

Свързани статии:

Път на полезните бактерии! Как да си отглеждаме пробиотици в тялото?

За какво е полезна морската сол

 

 

Автор: 24chasa.bg

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Тест с палците разкрива истинския ни темперамент

Тест с палците разкрива истинския ни темперамент

Следваща статия
Най-достъпните храни антирак

Най-достъпните храни антирак

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар