Блог

Кейл – за отслабване и срещу атеросклероза

Кейл – за отслабване и срещу атеросклероза

Зеленчукът кейл е полезен за отслабване и срещу атеросклероз и други болести и болестни състояния

 

Кейл (Brassica oleracea) е вид зеле, което има лилави или зеленикави листа. Също е известен като зеле, то принадлежи към вида Brassica oleracea, към който също се причисляват зеле, карфиол, брюкселско зеле и броколи. Изследователите не знаят кога е започнала употребата му като храна и лечебно растение, но те ​​вярват, че това е станало бил преди Средновековието. Кейл е един от най-старите зеленчуци в света.

 

Какви са някои от хранителните вещества, намерени в кейл?

 

Кейл е един от най-хранителния зеленчук на планетата. Витамин А е един от многото хранителни вещества, които Кейл има. В 100 грама порция зеле кейл се съдържат 512 процент от препоръчителната дневна стойност на този витамин. A 100 грама порция от него съдържа и 700% от препоръчителната дневна стойност на витамин К и 200% от препоръчителната дневна стойност на витамин С. Освен това, в къдравото зеле се намират желязо, фосфор, омега-3 мастни киселини, калий, фибри и мед.

 

Какви са някои от ползите за здравето на Кейл?

 

Защита от сърдечни заболявания

Сърдечните заболяване убиват повече мъже и жени всяка година, отколкото всяко друго здравословно състояние. Кейл е отличен източник на омега-3 мастни киселини, което е хранително вещество, показано, за защита срещу сърдечните заболявания.

 

Защита срещу атеросклерозата

Атеросклерозата е състояние, при което стените в артериите се сгъстяват и втвърдяват. Той се смята за основен рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания. Проучванията показват, че богатите на фибри храни като зелето, могат да помогнат за предпазване от атеросклероза. Освен това, фибрите могат да помогнат за понижаване на холестерола. Високото ниво на холестерол е друг основен рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания.

 

Помага за облекчаване на симптомите на астма

Астмата е заболяване, което причинява възпаление на дихателните пътища. Витамин С е антиоксидант, а антиоксидантите могат да помогнат за намаляване на възпалението. Следователно, зелето може потенциално да помогне за облекчаване на някои от симптомите на астма.

 

Артроза

Остеоартритът е състояние, което причинява болезнени, възпалени стави. Това състояние е не само болезнено, но то също може да намали мобилността на страдащите от него. Проучванията показват, че зелето кейл може потенциално да помогне за облекчаване на болки от остеоартрит. В действителност, то може да намали болката от артрит с до 65%.

 

Улцерозен колит

Улцерозният колит е състояние, което причинява възпаление около ректума и дебелото черво. Сулфасалазините са стандартни медикаменти, използвани за лечение на това състояние. Има доказателства, които предполагат, че зеле може да действа като това лекарство.

 

Защита от макулна дегенерация

Макулната дегенерация е състояние, което причинява влошаване на макулата. Тя се намира в центъра на ретината. Макулната дегенерация е водеща причина за загуба на зрението при пациенти, които са на възраст над 60 г. Витамин А в зелето кейл пази очите здрави, поради високото му съдържание в него.

 

За отслабване

Ако се опитвате да отслабнете, тогава трябва да помислите и за добавяне на зелето кале към вашата диета или като добавка. Отново, къдраво зеле е с високо съдържание на фибри, а те Ви помагат да отслабнете.

 

Зелето кейл укрепва имунната система. То се среща и като хранителна добавка. Екстрактът от листата зеле може също да се използва за чай. Препоръчваната доза кале е между 100 и 350 мг на ден.

 

Свързани статии:

Активните съставки в кейла се борят с рака

Добрите срещу лошите бактерии – война в чревната флора

Три причини да опитате алабаш - здравословен за сърцето, богат на фибри зеленчук, който се бори с рак

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Да бъдеш здрав е много важно тези дни. Въпреки технологичния напредък, много хора страдат от различни видове заболявания и болести. Ако искате да живеете по-ползотворно и да иматее по-дълъг живот, трябва да обърнете внимание на тялото си, на тренировките и здравето като цяло. Плануването на загуба на тегло, особено за хора, които са с наднормено тегло е от голямо значение. Знаете ли, че една проста разходка сутрин може да промени живота ви невероятно много? Сутрешната разходка се счита за съществена и необх

Сутрешна разходка: добър начин да стоите далеч от лекари

Следваща статия
Ползвайте бадемово масло против стрии и тъмни кръгове под очите

Ползвайте бадемово масло против стрии и тъмни кръгове под очите

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар