Блог

Как да храносмелим Коледа

Как да храносмелим Коледа

С наближаването на отрупани коледни трапези се засилва и броят на телевизионни реклами с преяли хора, които посягат към „вълшебно” храносмилателно хапче с ензими. Те улесняват химичното разграждането на храната - амилазите разграждат нишестето в захарни молекули; протеазите разграждат протеините в аминокиселини и липазите разграждат мазнините на съставните им части.

 

Човешкия организъм произвежда множество различни ензими, които се срещат с храната на различни места в храносмилателния процес: първо в устата, след това в стомаха и накрая в тънките черва. Притежаваме и ензими, които разграждат връзките между двойни захарни молекули като захароза (трапезна захар) и лактоза (млечна захар) в две отделни захарни молекули за усвояване. За разлика от тревопасните животни, ние нямаме храносмилателни ензими, които разграждат съединения от растителните клетъчни стени като целулоза, пектини и резистентни нишестета – колективно ги наричаме „влакна” или „фибри”. Здравната им полза произтича от неспособността им да се абсорбират.

 

Да посегнем ли към „вълшебното хапче” за лек стомах? Води се дискусия за нуждата от допълнителен прием на храносмилателни ензими, ако сте здрави. Ако имате еднозначен отговор за ползата от витамините на таблетки, тогава по-лесно ще стигнете до заключение за себе си и по този въпрос (или се объркахте повече?). Да изключим заболявания като панкреатична недостатъчност, непоносимост към лактоза и др., които изискват прием на ензимни препарати по лекарско предписание!

 

Отвъд тези заболявания, ползите от приема на допълнителни храносмилателни ензими се дискутират. Медиците спорят, че теорията за "ензимен дефицит" в голяма част от населението е прокарана от производителите и търговците на хранителни добавки. В действителност, с изключение на лактазата, явният дефицит на храносмилателни ензими е рядкост. Все пак формирането на газове в червата е нормално явление и не означава непременно, че нещо не е наред. Множество публикации убедително доказват ползите на ензимите за човешкото здраве и дълголетие, което си е основна истина. Покрай аргументите „ЗА” , обаче, се прокрадват „небрежно” и имена на препарати, от които ще се почувствате „леки като перце”!

 

Ще преживеем ли празниците без допълнителни ензими? Ако са изключени всички медицински причини за вашите симптоми с тежест и подуване на стомаха, то се опитайте да дъвчете храната си по-добре и избягвайте храни, които ви създават проблеми. И защото Коледа традиционно свързваме с „екзотични” плодове, нека отдадем почит на ананаса и папаята. Папаята съдържа ензима папаин, който е разновидност на протеино-разграждащите ензими, произведени от панкреаса. Бромелинът в ананаса също е ензим, които втечнява протеините (белтъчините) и подпомага храносмилателната система по естествен начин да намалява големите и сложни белтъчни молекули. Тяхното количество и активност значително намалява при термична обработка, затова консумирайте плодовете свежи.

 

И все пак, лекари и пациенти твърдят, че препарати с храносмилателни ензими без рецепта облекчават неприятните симптоми след преяждане, стига да не ги разчитате на тях като на „втори стомах” ! Ако вашата толерантност към храна е причина за безпокойство, не се обръщайте към д-р Google за диагноза, а към гастроентеролог, който може да анализира звуците, миризмите и усещанията, които храносмилатенлният тракт произвежда.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Щастието се крие във червата - запознайте се с втория мозък!

Щастието се крие във червата - запознайте се с втория мозък!

Следваща статия
Киселото зеле – здравословен хит!

Киселото зеле – здравословен хит!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар