Блог

Как да си отгледаме здравословен джинджифил у дома

Как да си отгледаме здравословен джинджифил у дома

Информацията, която Doctiming  публикува за джинджифила, провокира невероятен читателски интерес. Търсенето на модерни био алтернативи за здравето се оказва приоритет за съвременните хора. Тъй като редица от коментарите бяха свързани с това как да се снабдим с пресен джинджифил, днес ще разширим знанията за вълшебния корен с кратък курс за лесното му и атрактивно домашно отглеждане!

 

Преди да сложим ръкавици и се заровим в пръстта, бих искал да подкрепя твърденията в предишната статия с още доказателства на базата на изследвания върху джинджифила от престижни научни центрове.

 

Джинджифилът намалява възпалението на дебелото черво, което е предшественик на рак на дебелото черво  Изследване, проведено в Университета на Мичиган, установява, че прилагането на ароматния корен е намалило значително възпалителните маркери в дебелото черво при доброволни участници в рамките на един месец.

 

А проучване, включващо 74 доброволци, проведени в университета на Джорджия установява, че ежедневният прием на суров джинджифил намалява с 25 % болките в мускулите, предизвикани от  физическо усилие.

 

Приемът на джинджифил в комбинация с лекарства против повръщане може да намали гаденето, породено от химиотерапия с 40%, според проучване на Университета  в Рочестър. Резултатите от изследването са представени от Американското дружество по клинична онкология . На научна среща на дружеството се съобщава, че ракови клетки на яйчника, които са изложени на прах от джинджифил, умират в лабораторни условия.

 

От Колумбисйкия университет съобщават, че пречистени компоненти на джинджифила могат да работят в синхрон с β -агонисти, за отпускане на гладката мускулатура на дихателните пътища при пристъп на астма.

 

Парацетамолът се продава без рецепта, но той може сериозно да увреди черния дроб. Учени от Националния изследователски център в Египет установяват, че джинджифилът може да предотврати чернодробни увреждания  и да намали оксидативния стрес по начин, сравним с този на витамин Е. Комбинирана терапия от джинджифил и ацетаминофен (парацетамол) се препоръчва особено в случаи с чернодробно нарушение.

 

Джинджифилът може да помогне за намаляване на симптомите на болезнена менструация. Изследователите в Иран открили, че 82,85% от жените, приемащи капсули джинджифил съобщили подобрения в болковите симптоми, в сравнение с 47,05% от тези на плацебо групата.


Обнадеждаващи проучвания за положителния ефект на джинджифила има и при лечение на хипертония, мигрена и редица други разпространени заболявания.

 

Вълнуващо е да отгледате собствен джинджифил у дома (и не е толкова сложно!). Идеалното време е ранна пролет. Като за начало ви трябва здрав и пресен корен от джинджифил, който може да намерите лесно в хипермаркетите. Още по-добре е, ако вече около вас има запален градинар с пресна продукция. Колкото повече разклонения има коренът, толкова растения ще пораснат от него. Подберете плътен, сочен корен с „очи” или здрави пъпки, които да пораснат! Ако ще засаждате в градината, трябва да знаете, че джинджифилът не обича директно силно слънце, студ и вятър! Може да го засадите и у дома –съдът може да е плитък, но задължително трябва да е достатъчно широк – поне два пъти трябва да покрива площта на корена на джинджифила, за да могат после корените да се разполагат на широко. Осигурете добър дренаж. Пръстта трябва да е изключително богата (може да се добави тор), да е рохкава, постоянно влажна, но не прогизнала! Самото засаждане трябва да е почти повърхностно – едва една трета от самия корен трябва да се покрие с почва. Точно защото растението обича влагата, не трябва да забравяте да го поливате поне веднъж на ден. Появата на разклонения започва след 2-3 седмици. Тогава може да го пресадите в градината ( по желание). После са нужни около 7- 8 месеца растението да се развие. Със застудяването листата започват да умират – тогава може да извадите разклонилия се корен или може да отчупите от него само нови секции – колкото и когато ви е необходимо. Идеалният вариант е да оставите растението да се развива около 2 години, за да образува солидна грудка, от която може да кършите лесно материал. Цветовете на джинджифила, който се използва в кулинарията, не са нещо особено и се появяват след няколко години. Има сортове, които се отглеждат предимно заради изключителната си красота, когато цъфтят.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Депутатите отхвърлиха ветото върху лекарствата

Депутатите отхвърлиха ветото върху лекарствата

Следваща статия
Как да победим пролетната умора

Как да победим пролетната умора

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар