Блог

Как да победим пролетната умора

Как да победим пролетната умора

В месеца на Баба Марта слънцето грее вече по-силно,  дните стават все по-дълги и започват разходките на открито. Свежа пролет е, но защо не се чувстваме енергично? Познатият термин „пролетна умора” лесно се обяснява с липсата на витамини в храната и с изчерпването на зимните „запаси” на организма. Но липсата на концентрация, раздразнителността, тежестта в крайниците, прозяването и общата летаргия всъщност е вегетативна реакция на тялото към промените в природата. Пролетната умора засяга 50% от хората и е една от най-честите причини за физическото неразположение през този период. Особено изложени на риск са възрастните,  жените и хората с нестабилно кръвообращението, както и  тези, които не са се упражнявали през зимата.

 

Защо тялото ни реагира на новия сезон? Хората, както и животните, регулират метаболизма и хормоналните нива в унисон с външни дразнители като светлина и температура. Когато е студено и тъмно, тялото се предпазва . Нашата основна температура през зимата е с няколко десети от градуса по Целзий по-ниска , отколкото през лятото . Това забавя метаболизма и тялото преминава в един вид мини-зимен сън . През тези месеци  то произвежда повече от хормона на съня мелатонин, и ние изпитваме по-голяма нужда да прекарваме в леглото.

 

Когато дойде пролетта с повече часове слънчева светлина , тялото трябва да се адаптира. Телесната температура се покачва , кръвоносните съдове се разширяват и като резултат - кръвното налягане спада. Светлината стимулира тялото да отделя повече серотонин – „хормона на щастието” и на действието, но тези процеси на адаптация не настъпват за една нощ, а за две-три седмици. Пренастройват се и нивата на ендорфин, тестостерон и естроген, което стресира организма допълнително.

 

Фактори, различни от вегетативните процеси (на вегетативната нервна система) могат да допринесат за пролетната умора . Инфекциите са често срещани по време на смяна на сезона . Големите температурни колебания в денонощието оказват натиск  върху кръвоносните съдове и кръвообращението.

 

Ако страдате от пролетна умора,  може да облекчи симптомите с помощта на прости средства. Може да действате превантивно , знаейки, че светлината стимулира производството на хормона серотонин . Можете да прекарвате много време на открито или да преминете терапия с  филтрирана светлина, за да засилите скоростта на прехода. Doctiming вече публикува съвети как да повишите нивото на серотонин.

 

Сауна, масаж и контрастни душове стабилизират дейността на съдовата система  - така сме по-малко податливи на температурни колебания. Физическите упражнение активират цялото тяло. Приемът на повече свежи плодове и зеленчуци, както и пиенето на повече вода също се препоръчва от специалистите. Освен да наблягате на билкови запарки, хомеопатите препоръчват приемът на соли като Калиум фосфорикум и Фосфорикум ацидум, както и на природни енергизиращи средства като пчелно млечице, женшен и джинджифил.

 

Добре е да подчертаем, че състоянието „пролетна умора” не е болест, а нормален процес на адаптация, който някои от нас преживяват по-тежко. В края на зимния сезон понякога по инерция приемаме усещането за изтощеност за пролетна умора. Всъщност в някои случаи отпадналостта може да е симптом на сериозни заболявания. Например, ако умората е съпътствана от значително напълняване, това подсказва за възможни проблеми с щитовидната жлеза. Ако постоянно чувствате сънливост и лошо настроение, вероятна причина за това може да е дефицитът на желязо в организма. Както е известно, желязото играе важна роля при образуването на хемоглобин и е свързано със състоянието на имунната система. Препоръчителната дневна доза желязо е около 10мг за мъжете и 18мг за жените.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.blogtendencias.com
Предишна статия
Как да си отгледаме здравословен джинджифил у дома

Как да си отгледаме здравословен джинджифил у дома

Следваща статия
Как да се предпазим от фатално заразяване с тетанус

Как да се предпазим от фатално заразяване с тетанус

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар