Блог

Мелатонин - вълшебното хапче за есента

Язва, косопад и депресия – без оплаквания тази есен!

 

С настъпването на есента се чувствате като развалина – отново ви мъчи стомахът, настроението е в колапс, а за капак косата пак се е амбицирала да капе. А знаете ли, че тези „своеволия” на организма се диктуват от мелатонина ( или по-точно от неговите ниски нива при смяна на сезоните)?

 

Напролет и наесен всички биологични системи в организма са с понижено ниво на жизнена активност, което води до обостряне на хроничните заболявания като болестите на стомаха, депресии и засилен косопад. Сред основните причини за сезонната физиологична десинхроза е намаляване на образуването на мелатонин и оттам - понижаване на нивото му в организма.  Производството му се диктува от ежедневната смяна на светлина и мрак, която се пренастройва през есента. Освен като хормон, отговорен за съня, мелатонинът е и мощен стимулатор на защитните сили на организма. Когато в тялото има най-високо съдържание на мелатонин - от 00 до 3 часа през нощта, рязко се покачва активността на повечето имунни клетки, които ни пазят от инфекции (бактерии и вируси). Мелатонинът е и мощен антиоксидант, превъзхождащ  признати борци със свободните радикали като витамин А, С, Е и селена.

 

Намаляването на мелатонина през есента и връзката му с обостряне на хроничните заболявания също е доказана. Хормонът стимулира синтеза на простагландините, които покриват лигавицата на стомаха и я защитават от възпалителни процеси - ерозии и язви. Нарушеният сън пък влияе директно върху психическото равновесие. Мелатонинът може да намали щетите, които оказват свободните радикали върху стареенето на косата.  При мъжете действието срещу загубата на коса му е още по-ясно изразено. Известно е, че мъжкия хормон дехидротестерон (DHT) атакува и уврежда космените фоликули  в челната и теменната области. Мелатонинът притежава чудесната способност да блокира DHT рецепторите и по този начин да предотврати загубата на коса.

 

Добрите новини са, че мелатонинът в стандартни дози е безвреден, към него не се привиква, не причинява сънливост и може да се приема като сравнително евтина хранителна добавка! С хормона на съня настъпването на есента не е толкова плашещо!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://necesitodetodos.org/2013/03/el-duelo-y-la-ansiedad-no-son-enfermedades-mentales/
Предишна статия

Всеки пети скърца със зъби. И Клуни страда от бруксизъм

Следваща статия

Мобилните устройства помагат при страх от зъболекар

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар