Блог

Мобилните устройства помагат при страх от зъболекар

Че кой не се страхува от посещението в зъболекарския кабинет (освен отявлените мазохисти)?  Проблем е, когато тревожността прерастне в дентофобия и стане причина да се избягват наложителни прегледи  (10% от пациентите).  Автотренинги, успокоителни и дълбоко дишане – препоръките са много, но не винаги помагат напълно. Мнозина се успокояват с мисълта за упойка, но според изследвания на психолози, видът на иглата за анестезия и убождането са най-силните провокатори на панически страх (30%), следвани от звука на зъболекарската машина.  

 

Време е в успокояването да се включат смартфоните и останалите мобилни  джаджи. Приложението Dental Phobia  за iPhone предлага подробни научни факти и стратегии за справяне с проблема. Dental Fear Central  - DFC на Google Play пък ви свързва с обширен сайт, където ще намерите подкрепа във форумите и  лични истории за справяне със страха (на английски).  Следващия път,  докато се чудите какво да правите в чакалнята при своя зъболекар, може да тествате резултата на приложенията.

 

Но ето няколко практически употреби на мобилните устройства, които наистина ще ви разсеят и успокоят на зъболекарския стол:

 

1. Доказано музиката успокоява като действа на централната нервна система.  Изводите от нови изследвания върху пациенти с дентофобия препоръчват да се избира музика според личния вкус, а не дежурните Клайдерман и Моцарт.  Допълнително,  положителният ефект върху стреса се засилва, когато се използват  слушалки, вместо музикален източник в самия кабинет .  Така по-малко ще чувате влудяващото свистене на инструмента и може да контролирате поне едно нещо на стола – силата на звука! 

 

2. А хрумвало ли ви е да превърнете мъките във FUN като документирате всичко за социалните мрежи? Лайкове, съчувствие и добронамерени шеги стоплят сърцето, а и самото занимание да снимате и да публикувате  разсейва от стресиращите манипулации. Холивудските звезди заливат Twitter с фотоси от зъболекарския стол като средство за лична борба със страха. Галерията със знаменитости определено ще ви разведри!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.taringa.net/posts/noticias/16468045/No-quiero-ir-al-dentista.html
Предишна статия

Мелатонин - вълшебното хапче за есента

Следваща статия

Сбогом на лошия дъх

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар