Блог

Депутатите отхвърлиха ветото върху лекарствата

Депутатите отхвърлиха ветото върху лекарствата

Депутатите отхвърлиха президентско вето върху Закона за лекарствата. Народните представител гласуваха отново промените, стопирани от държавния глава. Измененията имат за цел да предотвратят изчезването на определени медикаменти от пазара. С тях се въвежда изискването търговците на едро да подават  30 дни предварително уведомление в Изпълнителната агенция по лекарствата, че ще изнасят медикаменти, включени в позитивния списък. 



Така ще се прекрати практиката фирмите да внасят у нас даден продукт, след което да го прехвърлят на друг пазар, където лекарството струва по-скъпо, предаде БНР. Поради тази причина животоспасяващи медикаменти  като тези за онкоболните изчезват в България. 



Росен Плевнелиев върна поправките с мотива, че те въвеждат рестриктивен режим. Държавният глава настоя за ясни критерии, които да осигуряват равенство за всички износители на даден лекарствен продукт. Народният представител от БСП  Емил Райнов коментира, че измененията няма да ограничават бизнеса. Също така новият режим няма да доведе до пречки за  експорта на медикаменти, категоричен е той. /КРОСС/



 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: thingstransform.blogspot.com
Предишна статия
И у нас спешната помощ ще идва с хеликоптер

И у нас спешната помощ ще идва с хеликоптер

Следваща статия
Как да си отгледаме здравословен джинджифил у дома

Как да си отгледаме здравословен джинджифил у дома

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар