Блог

И у нас спешната помощ ще идва с хеликоптер

И у нас спешната помощ ще идва с хеликоптер

Подобряване на спешната помощ е един от приоритетите и на този екип на Министерството на здравеопазването (МЗ). Част от тях е и създаването на хеликоптерна спешна помощ (ХЕМС). Подобна система в момента има във всички страни от ЕС освен в нашата. Въздушният спешен медицински транспорт и до ден днешен у нас си остава инцидентен, отбелязва "Стандарт".

 

Шест хеликоптерни бази се предвижда да се изградят в нашата страна според последната концепция за спешната помощ. Те трябва да се намират около София, Горна Оряховица, с. Стралджа (Бургаско), Добрич, с. Крумово (Пловдивско) и с. Сумер (Врачанско). По този начин у нас ще се гарантира осигуряване на спешна помощ и за най-далечните инциденти в рамките на 37 минути. Толкова ще е времето, за което хеликоптер ще може да стигне до всяка точка на страната, ако се налага. Това ще се преценява от експертите в центъра 112.

 

За максимум половин час машината ще трябва да отведе пострадалия до най-близката болница, където може да му се помогне. Ако се окаже, че там специалистите не могат да се справят, хеликоптер ще може да транспортира човека до друга клиника. За тази цел ще трябва да се построят и площадки с диаметър от около 20 м на определени места или болници. Разходите за този транспорт ще се поемат от държавата. Самите бази обаче най-вероятно ще се изградят и поддържат от частни фирми.

 

Дори тази част от стратегията да се направи, страната ни пак ще е на светлинни години от западните държави. В света около 40% от спешността се обслужва от хеликоптери, а в страните в Алпите дори повече. Тази система е най-добре развита в Швейцария, Австрия, Германия и Италия.

 

Според стандартите в ЕС хеликоптер при нужда трябва да излети във въздуха до 5-ата минута от сигнала. Реално обаче в много страни това става още на 3-ата. В Швейцария например се гони 8-ата минута, за да стигне хеликоптерът до пострадалия човек, а в Австрия - 12-ата. Хеликоптерната авиация в тези държави е на толкова високо ниво, че дори спорят за всяка минута разлика в достигането на пострадалия.

 

Пресен пример за това е инцидентът с Шумахер във Франция. Тогава хеликоптерът е дошъл на 18-ата минута, а швейцарците са казали, че са можели да го транспортират на 8-ата.

 

Дори страните от бившия Източен блок отдавна са ни задминали с развитието на хеликоптерната авиация за спешна помощ. В Унгария има 6 бази, а в Полша - 24. В Чехия базите са 10, а времето, за което хеликоптер трябва да достигне пострадалия, е 20 минути. 4 от базите там се поддържат от една фирма, 4 от друга, 1 от армията и 1 от полицията. За всички тях обаче плаща здравното министерство.

 

За да проработи ХЕМС у нас, ще е нужно не само изграждането на базите и осигуряване на финансирането им, но и промени в около 90% от транспортните наредби. Причината е, че сега трябва да се чака за летателен план и одобрение при спешен случай за полет. Навсякъде в света машините за ХЕМС излитат във въздуха веднага и могат да кацнат навсякъде. Всички са длъжни да им правят път, пред тях могат да минат само президент или други спасителни екипи за пожари например.

 

Хеликоптерът е по-добър от самолета за спешна медицина. Причината е, че той е по-мобилен, тъй като е по-малък и изисква по-малко място за кацане. Във Франция има около 40 бази и всички са оборудвани с хеликоптери. Самолет у нас може да се използва за спешна медицина само, ако се налага транспорт до друга държава. Например за органи за страна в "Евротрансплант". /КРОСС/

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: lineikata.eu
Предишна статия
Предизвиква ли пилешкото месо хормонален дисбаланс?

Предизвиква ли пилешкото месо хормонален дисбаланс?

Следваща статия
Депутатите отхвърлиха ветото върху лекарствата

Депутатите отхвърлиха ветото върху лекарствата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар