Блог

Как да пазим очите си от компютъра

Как да пазим очите си от компютъра

Животът ни днес е невъзможен без компютър. Съвременият човек не може да работи, а понякога дори да се забавлява без него. Но продължителното стоене пред монитора може да доведе до сериозни проблеми със зрението.

 

Това заяви пред "Труд" д-р Десислава Димова, офталмолог от Медицинския институт на МВР в София, познат сред пациентите като МВР болница.

 

Последиците от многото часовете пред компютъра най-вече са очен дискомфорт, сухота на окото или усещане за чуждо тяло в него. А понякога, ако наистина сме прекалили с четенето и писането, вече ни застигат главоболие, замъгляване на образите, дразнене от светлината и зачервяване на очите. "Колкото повече работим на компютъра, толкова повече оплакванията се засилват в края на работния ден", посочи д-р Димова. Проблемът обаче не спира дотук - масово хората, щом се приберат у дома, продължават да се занимават с таблета или застават пред телевизора, а нерядко - и отново пред компютъра. Тогава вече дискомфортът става още по-осезаем.

 

Често пациентите питат д-р Димова, ако професията им налага интензивно стоене пред монитора, какво ще се случи със зрението им след 15-20 или повече години? "Най-често се стига до синдрома на сухото око, който в крайните стадии води до промени в повърхността на роговицата и предизвиква усложнения", отговори специалистът по офталмология от МВР болница. Може да се наблюдават и проблеми с рефракцията на окото (б. р. - пречупвателната сила на окото) като например късогледство. А при хората в напреднала възраст е възможно далекогледството да се засили - то преминава в по-напреднал стадий и става по-сериозно. 

 

"В повечето случаи новите компютри, смартфоните, таблетите, айпадите са с т. нар. LCD екран, а заедно с луминесцентното осветление, на което сме подложени всеки ден, всички те излъчват синя светлина. При продължително излагане на нея се предизвиква увреждане на макулата", каза д-р Десислава Димова.

 

Макулата е онази малка зона на очното дъно, благодарение на която виждаме. "Площта" е 3-4 мм и именно в нея се фокусират образите. Останалото зрение е периферно. Макулата всъщност е най-важната зона на ретината. Ако приемем, че ретината представлява киноекран, то макулата е площта, върху която върви филмът, често този пример дават специалистите като д-р Димова.

 

Та, заради синята светлина от модерните устройства се увеличава рискът от развитие на макулна дегенерация и вместо тя да се диагностицира, както е обикновено в по-напреднала възраст, болестта настъпва по-рано при хората, работещи с компютър", посочи офталмологът от МВР болница. Но тъй като не може да спрем да използваме съвремените уреди, можем да предприемем мерки, с които да намалим вероятността от опасни последици. Ето какво съветва д-р Димова:

 

- Много важно е мониторът да е на нивото на очите при изправена глава, за да им се създаде максимален комфорт. А не те да гледат надолу, нагоре или в страни. Устройството не трябва да е и срещу естествената светлина, защото когато тя се отразява върху повърхността на монитора, се получават отблясъци. Те още повече затрудняват получаването на контраст между фона и буквите, така окото се натоварва допълнително, защото полага повече "усилия" да осигури ясен образ. Просто казано - естествената светлина трябва да "идва" отляво, отдясно на компютъра или зад него.

 

- За да не се подлагат очите на въздействието на отблясъците които описахме, добре е да се носят очила за работа с компютър. С тяхна помощ зрителният ни орган ще се напряга и уморява по-малко. Очилата обаче трябва да бъдат изписани от офталмолог, тъй като често пациентите не знаят, че най-вероятно имат някакъв проблем със зрението. А специалистът ще установи дали има рефракционна аномалия и после ще препоръча как да се коригира. 

 

- Редовно трябва да се отива на преглед при офталмолог, защото в началото оплакванията от монитора са безобидни, но след време се стига до по-тежките прояви на синдрома на сухото око. Те трябва да бъдат "уловени" чрез съответните методи за диагностика, за да бъдат лекувани или да се премине към профилактични мерки. Става дума за изписването на очни капки, които овлажняват окото, за да се намали сухотата му, да му се осигури комфорт и да се подобри слъзният му филм и роговичната повърхност. Така и в края на работния ден оплакванията няма да са толкова силни. 

 

- Не е добре примерно нонстоп да пишете 5 часа на компютър. И не когато очите ни са много изморени, а на всеки час трябва да се извършва "гимнастика" с тях. По време на тези почивки станете от работното място, погледнете през прозореца в далечината поне за 1-2 минути и така ще се отпусне акомодацията на окото.
След това пристъпете към движение на очната ябълка, с което се заздравяват очедвигателните мускули. Гимнастиката предполага да погледнете надолу, после - нагоре, наляво и надясно, като по този начин опишете с очите мислена осморка. Друг вариант е да започнете да движите окото по часовниковата стрелка.

 

- Има едно упражнение за усилване на конвергенцията (б.р. - двете очи да функционират заедно и равнопоставено): вземете молив, поставете го на около 10 см пред носа на нивото на очите и започнете да го приближавате към тях колкото можете да издържите, докато сте фокусирали погледа си върху върха му.

 

 

Свързани статии:

Погрижете се за очите при работа пред екран

4х20 срещу уморени очи!

Ако очите ви са зачервени и отделят секрет, не се самолекувайте

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Петте най-добри естествени противовъзпалителни билки

Петте най-добри естествени противовъзпалителни билки

Следваща статия
Защо е чудотворен витамин Д ?

Защо е чудотворен витамин Д ?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар