Блог

Имунолози искат новородените да се изследват за първичен имунодефицит

Имунолози искат новородените да се изследват за първичен имунодефицит

Имунолози настояват всички новородени да се изследват за първичен имунодефицит съобщават от БНТ. Често пъти банални заболявания като отит и пневмонии се оказват трудно лечими именно заради проблемът в имунитета. Според лекари, ако изследването се въведе още в първите часове след раждането, сериозно ще се намали детската смъртност. До два месеца в София и Пловдив ще заработят два диагностични центъра.

 

Нова диагноза на много стар проблем. Чести инфекции и пневмонии, трудно лечение, забавено развитие. Едва напоследък медицината успя да открие причината – поне 200 генетични мутации предизвикат различни дефицити на имунитета. Проблемът сега, обаче е, че лекарите все още не разпознават тези състояния.

 

Още: Възход на сезонните алергии през пролет 2014!

 

Отец Стоил Лазаров – асоциация на хора с първични имунни дефицити: – Моята диагноза, докато се открие че съм пациент с първичен имунен дефицит така беше астма и белодробно заболяване, но в последствие се оказа че е хематологично.

 

БНТ: Колко години бяха нужни докато стигнете до истината?

 

Отец Лазаров: 20 години. Има много хора, които са с това заболяване, но те не знаят.

 

Проф. Елисавета Наумова – началник Клиника по клинична имунология, УМБАЛ Александровска: -  Класическите знания, които сме получили по време на следването, са се променили значимо във всички области на медицината, особено в областта на такива редки заболявания, каквито са първичните имунодефицити.

 

Затова една фондация се е заела да обърне тази тенденция в цял свят. Фондация Джефри модел основана от родители на дете починало от имунен дефицит ще подпомогне и у нас изграждането на центрове на диагностика, лечение и обучение на лекари и пациенти. До два месеца те ще започнат работа в София и Пловдив. Фондацията ще подпомогне и въвеждането на скрининг за всички новородени.

 

Още: Таханът може да спаси живота ви

 

Проф. Елисавета Наумова: – Когато се разбере, че в първите часове след раждането, че има състояния на първичен имунен дефицит, трябва да се преоцени ваксиналния подход при тези деца и на второ място да се започне интензивно лечение  и мерки, които да предпазват от инфекции.

 

Изследването е евтино, лесно осъществимо и много смислено. Защото освен с медикаменти, лекарите успяват да излекуват 95% от децата след костно-мозъчна трансплантация.

 

Безплатни имунологични и генетични консултации в “Пирогов” има на 25 април от 9 до 15 часа и в Александровска болница от 22 до 29 април, от 11.00 до 14.00 ч.

 

Още: 7 натурални средства, с които да преборите пролетната умора

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.silversurfers.com
Предишна статия
“Софиямед” лекува простатата с най-модерния лазер

Софиямед лекува простатата с най-модерния лазер

Следваща статия
В САЩ регламентират употребата на електронни цигари

В САЩ регламентират употребата на електронни цигари

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар