Блог

Имаш ли нещо за глава? По-добре едно малко и масаж, но никакви аналгетици

Имаш ли нещо за глава? По-добре едно малко и масаж, но никакви аналгетици

Стресът заради проблеми в работата, любовни мъки, бъдеща сватба, развод или тежки житейски изпитания ни докарват главоболие. Лекарите го наричат тензионно, което на латински език значи напрежение. То се наблюдава при 80% от хората в някакъв период от живота им и когато проблемът отшуми, се спасяваме и от страданието. Но ако стресът ни държи дълго време - например ако имаме лош началник или когато тегобите продължават да налягат човека всеки ден, тогава главоболието се появява все по-често и става хронично.

 

Това обясни пред „Труд“ проф. Иван Миланов, директор на столичната университетска болница „Св. Наум“ (на 4 км), председател на Българското дружество по неврология и на дружеството по главоболие и болка.

 

Специалистът допълни, че ако проблемният период от живота ни си отиде, но вече сме се сдобили с хронично главоболие, тогава при всяка нова атака на напрежение болките ще се засилват. „Изводът е, че главоболието рано и навреме трябва да се лекува“, заяви проф. Миланов.

 

Ако оплакването все още не е станало хронично, тогава лесно може да се парира с лек масаж на станалите болезнени мускули около черепа. „Помага също, ако вземете топла вана, ако изпиете 50 грама алкохол или пък се отдадете на секс. Т.е. действия, с които да си отвлечете вниманието и да релаксирате“, препоръча проф. Миланов. Добро решение са всякакви методи на отпускане като йога, арома-, музико- и цветотерапия. „Има една много интересна методика - на т.нар. биологична обратна връзка. При нея пациентът се обучава да отпуска волево напрегнатите си мускули“, каза още водещият специалист по неврология на България. Неудобното при тези полезни методи е, че налагат човек да посещава здравно заведения в продължение на месец, което е трудно реализируемо в съвременния динамичен начин на живот. Затова повече хора предпочитат да заложат на прием на медикаменти. В този случай помагат нестероидните противовъзпалителни средства, като важното е да запомните, че не трябва да се пият аналгетици. „Ако човек посегне към тях, тогава се стига до т.нар. хронично усложнено ежедневно главоболие (т.е. аналгетиците задълбочават оплакването) и то се превръща в трудно лечимо“, посочи специалистът.

 

При хората, които са изпуснали адекватната терапия при острото главоболие и то е станало хронично, вече се наблюдава нарушение в мозъчните механизми, контролиращи болката. „В този случаи обичаме да даваме примера с войника в атака, който е ранен, но не го боли, защото мозъкът му има способността да отсява по-важните усещания. По тази причина в организма на боеца в този момент се „изсипват“ големи количества адреналин“, допълни проф. Миланов. И продължи: „При пациентите с хронично главоболие е нарушена система, която отделя невромедиаторите - норадреналин и серотонин, а тя се уврежда по същия начин и при депресия. Затова на хората с хроничното главоболие се изписват определени антидепресанти. Лечението продължава около година, за да може да се повиши нивото на норадреналина и серотонина.“ Дозите обаче са по-ниски, отколкото за застигнат от депресия. По-податливи към хронифициране на главоболието са пациентите, при които се наблюдава по-малко количество от двата невромедиатора.

 

„За съжаление 40% от населението е с хронично главоболие, което представлява огромен брой хора! А напоследък то се проявява много рано - още в ученическа възраст, което се обяснява с претоварването на децата. От малки те се състезават кое от тях ще стане по-голям отличник и заради това имаме пациенти първолаци с хронично главоболие“, каза още проф. Миланов.

 

Според практиката на специалистите жените по-често се оплакват от главоболие, тъй като те са по-емоционални, по-впечатлители и по-лесно стават „жертва“ на стреса. Но мъжете пък са по-страхливи, затова преживяват главоболието по-тежко.

 

Три вида на страданието

 

Главоболието бива три вида - тензионното (описаното по-горе), мигрена и клъстерно. Последният вид е най-силното известно главоболие в света. Понякога е толкова непоносимо, че на застигнатите им идва да си удрят главата в стената заради ужасната болка.

 

Съветът на проф. Иван Миланов е, когато човек за първи път получи главоболие, да отиде на преглед при невролог. А специалистът да го изследва на скенер или ядрено-магнитен резонанс, за да се отхвърли възможността за тежките форми на страданието.

 

Често пациентите питат професора как да живеят, за да поддържат в оптимална кондиция мозъка си. „За разлика от сърцето или други органи, колкото повече се използва мозъкът, толкова по-добре ще функционира той“, отговори неврологът. Проф. Миланов препоръча за профилактика на мозъка да се решават логически задачи, дори кръстословици и судоку, да се учат езици, да се четат книги.

 

Свързани статии:

Мигрена или обичайно главоболие?

Видове главоболие и причини

Как да се отървем от непоносимото главоболие?

Опасно ли е главоболието при секс

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Ксеноестрогени: виновници за хормонален дисбаланс! Признаци, че сте в състояние на дисбаланс

Ксеноестрогени: виновници за хормонален дисбаланс! Признаци, че сте в състояние на дисбаланс

Следваща статия
Диета 2 в 1 реже наполовина риска за алцхаймер

Диета 2 в 1 реже наполовина риска за алцхаймер

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар