Блог

Как да се отървем от непоносимото главоболие?

Как да се отървем от непоносимото главоболие?

Сигурно ви се е случвало така да ви цепи главата, че да не можете да свършите нищо от това, което сте планирали. И топлийка да падне, сякаш бормашина се забива в черепа ви. Всъщност главоболието е едно от най-честите медицински оплаквания. Докторите го класифицират в две категории: първичнo и вторичнo.

 

Мигрената, тензионното и кластърното главоболие са трите основни типа първично главоболиеМигрената се появява, когато притокът на кръв към различни области на кората на главния мозък е намален. Ще разберете дали страдате от нея, ако симптомите ви са чувствителност към светлина и шум, гадене, повръщане и интензивна пулсираща болка, обикновено от едната страна на главата.

 

При тензионно главоболие – болката е непулсираща, постоянна от двете страни на главата. Доказано е, че при проблеми със зрението се появава този тип главоболие. Кластърно главоболие – появява се многократно в продължение на седмици, а понякога дори и месеци. Характерно за този тип е, че болката се появява от едната страна на главата и е центрирана около окото. Засега не са установени причините, които го предизвикват, но се предполага, че вероятно са свързани с промени в кръвния поток. Приемът на алкохол влияе на притока на кръв и е възможно да предизвика такъв тип главоболие.

 

Вторичното главоболие от своя страна се свързва с придружаващи заболявания като инфекции, треска, травма на главата, хипоглекимия, тумори, дентални проблеми или повишено налягане в черепа или синусите.

 

Как да се излекуваме от главоболието и то без да използваме лекарствени средства? Като начало можем да променим начина си на живот, да намалим стреса, да се храним правилно и не на последно място да заложим на здравия и по-дълъг сън.

 

Едно от най-ефикасните и в същото време евтино средство е да използваме студен или горещ компрес. Според д-р Брайън Гросберг, специалист по неврология, при много хора компресите са напълно достатъчни.

 

Друг вариант за лекуване на главоболие е билката танацетум. В продължение на векове тя е народен лек за главоболие и мигрена, както и срещу болка и висока температура. Експерти споделят, че танацетумът съдържа някои съединения, известни като партенолиди, които контролират разширяването и свиването на кръвоносните съдове в главата. При мигрена, мозъкът освобождава невротрансмитера серотонин и кръвоносните съдове се свиват. Танацетум, противодейства на функцията на мозъка, като причинява разширяване на кръвоносните съдове. Не е ясно защо билката прави това, но е ефективен природен лек за болки в главата.

 

Вариант за борбата с неприятната болка са различните масла. Лавандуловото масло мирише страхотно, но в същото време е полезно при лечение на главоболие и мигрена. Лавандуловото масло може или да се вдишва, или да се прилага локално. При вдишване на маслени изпарения от лавандула за лечение за главоболие се препоръчват две до четири капки за всеки две-три чаши вряла вода. Предполага се, че и използването на рибено масло разширява кръвоносните съдове в слепоочията и премахва главоболието. Масло от мента, втрито в мястото, където е болката, работи безотказно, казват специалистите.

 

Приемането на 400-600 милиграма магнезий дневно, е ефективен начин за намаляване на мигрена, свързана с менструация и мигрена с аура. Витамин В действа като превантивна мярка срещу главоболие. Препоръчителната доза е от около 400 милиграма на ден. 300 милиграма Коензим Q10 ефективно намаляват главоболието.

 

Пиенето на вода е задължителна част от нашия режим. Обезводняването може да причини или предизвика главоболие. Джинджифил или джинджифил на капсули, кофеин в умерени количества, също така стесняват кръвоносните съдове и намаляват болката. Преди да предприемете каквито и да е стъпки, е добре да се консултирате с лекар, особено ако приемате лекарства за други заболявания.

 

 

Свързани статии:

Мигрена или обичайно главоболие?

Видове главоболие и причини

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да избегнем зимния грип

Как да избегнем зимния грип

Следваща статия
При разширени вени и хемороиди – рецепти с див кестен

При разширени вени и хемороиди – рецепти с див кестен

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар