Блог

Имаме си и панкреас (дори да не се сещаме за него)

Панкреасът е голям орган с формата на бишкота зад стомаха, който произвежда инсулин за намаляване на кръвната захар, глюкагон за повишаването й, както и важни ензими за добро храносмилане.  За 24 часа се отделят средно 700мл. панкреатичен сок с високо съдържание на бикарбонати, които неутрализират стомашния сок на път за червата.

 

Леко игнорираме панкреаса в списъка с „важните” органи, но здравословното му функциониране е повече от важно, а заболяванията му може да са тежки и с фатален край. Болестите на панкреаса включват възпаление (панкреатит), както и рак на панкреаса. В допълнение, при развитие на инсулинова резистентност, панкреасът започва сериозно да се пренатоварва. Преди да изпаднете в паника, запомнете, че разумното хранене и промени в начина на живот може да поддържат тази жлеза в добро здраве.

 

Панкреасът произвежда инсулин в отговор на нивото на кръвната захар. Хормонът е отговорен клетките да получават глюкоза, за да функционират. Твърде много захар в диетата в продължение на дълъг период от време може да предизвика инсулинова резистентност. В резултат на това клетките не получават адекватно хранене и нивото на кръвната захар остават високи, като принуждават панкреаса да работи още повече, за да компенсира. Ако тази ситуация продължава почти със сигурност ще се развие диабет тип 2.

 

Най-честите причини за възникване на възпаление на панкреаса (панкреатит) са хроничното пиянство и жлъчните камъни, които запушват изливането на важните храносмилателни ензими в дванадестопръстника. Ако се задържат в панкреаса, ензимите го възпаляват, започват да разяждат освен самата жлеза и тъканните структури на различни органи. Отначало действат на локално ниво в панкреаса, а след това по кръвен и лимфен път се разнасят из цялото тяло. Различни групи медикаменти като кортикостероиди, диуретици и др. също са честа причина за възникване на остър панкреатит. Заболяването може да вземе фатален обрат за 2-3 дни или пък оздравяването да се проточи до 2-3 месеца. При панкреатит смъртността е висока - стига до 20-30%! Сред характерните симптоми е силната болка високо горе в корема, излъчваща се назад към гърба.

 

Освен възпаление панкреасът много често е и обект на злокачествено израждане. Ракът на панкреаса заедно с фаталния тумор на дебелото черво са злокачествените заболявания, които най-бързо увеличават честотата си. Редом с тютюнопушенето и диетата сред причините се нарежда и наследствената обремененост. Според съвременните схващания, на генетично изследване подлежат хората над 20-30-годишна възраст, които имат член на семейството, починал от рак на панкреаса.

 

Има няколко стъпки, които може да предприемете, за да запазите панкреаса здрав.

 

Физическите упражнения увеличават „търсенето” на мускулите за гориво, което води до снижаване на нивото на кръвната  захар и позволява на панкреаса да вземе глътка въздух.

 

Изберете диета, която алкализира вашата система. Увеличете приема на алкализиращи храни като зеленчуци и някои плодове. (Ще се учудите, че цитурсите са такива храни, защото поради високата си киселинност предизвикват алкален отговор в организма!) Можете също така да повишите алкалността чрез добавяне на зелени добавки като хлорела или спирулина към диетата си. Избягвайте захар, изкуствени подсладители, черно кафе, чай и алкохол.

 

Дори да спазвате лечебна диета, избягвайте да гладувате! Не забравяйте, че организмът е приспособен физиологично да приема храна равномерно без тежки ограничения. Сериозните лишения често водят до нарушения в метаболизма с много странични ефекти. Нормално човек трябва да яде пълноценно белтъчини, мазнини и въглехидрати, да има физическа активност. Гладуването при много хора е рисково състояние, което може да доведе до здравословни проблеми. Разбира се, винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да направите големи промени в диетата си.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: es.123rf.com
Предишна статия

"Наркотикът" за нос – опасни ли са назалните капки?

Следваща статия

Студени крака – ако чорапите не помагат, потърсете специалист!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар