Блог

Студени крака – ако чорапите не помагат, потърсете специалист!

Треперенето и ледените крака през зимните дни са неизбежна част от живота по нашите географски ширини. Има моменти обаче, когато усещането за студ не отминава само с вълнени чорапи и топла напитка. Краката се явяват барометър на здравето и студените пръсти в обувките може да са признак за заболяване!

 

Диабетът може да доведе до усещане за изтръпване и гъделичкане по ръцете и краката. Те се причиняват от увреждане на нервите (невропатия). Високите нива на глюкоза в кръвта повлияват на способността на нервите  за предаване на сигнали. Резултатът е, че краката може по-малко да усещат студ или болка и тази загуба на чувствителност може да доведе до увреждане на кожата.

 

Синдром на Рейно е състояние, което засяга притока на кръв към частите на тялото, особено на пръстите на ръцете и пръстите на краката. То обикновено се задейства от студено време, тревожност или напрежение. Кръвоносните съдове получават временен спазъм, който блокира притока на кръв. Симптомите включват болка, скованост и изтръпване и могат да бъдат контролирани като се избягват ниски температури и се носят ръкавици.

 

Намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм). Често срещан симптом при това заболяване може да е чувствителността към студа. Смята се, че един на всеки 20 души има някакво заболяване на щитовидната жлеза, което може да бъде временно или постоянно, като процентът при жените е по-голям. Препоръчваме ви да се консултирате с ендокринолог.

 

Странични ефекти от лекарства.  Бета- блокерите, които са предписват за високо кръвно налягане (хипертония), стенокардия и сърдечна недостатъчност, както и редица други условия, могат да доведат до студени ръце и крака тъй като влияят на честотата на сърдечния ритъм и намаляват циркулацията на кръв в крайниците. Въпреки страничните ефекти, важно е да не се спира приемането на бета–блокери внезапно и без консултация с кардиолог!

 

Пернионите са червени възловидни подутини по кожата. Състоянието може да се обърка с измръзване. По време на студено време малките артерии и вени в кожата се свиват, което е естествен защитен механизъм на организма за съхранение на топлината. При внезапно затопляне кръвоносните съдове се разширяват бързо и това може да доведе до зачервяване и болезнено подуване. Може да се облекчи с успокояващ мехлем.

 

Акроцианоза е устойчиво посиняване на крайниците (ръцете, краката или лицето). Промяната на цвета може да е съпроводена от изпотяване на дланите и ходилата, както и от подуване. Разстройствата във вегетативната нервна система и ендокринните нарушения имат почти еднакво участие във възникването на акроцианозата. Също така значение за развитие на заболяването имат студът и психичните фактори, защото състоянието се подобрява при затопляне и по време на сън. За разлика от синдрома на Рейно, акроцианозата е обикновено безболезнена.

 

Всички описани състояния са сериозна причина да се обърнете към специалист, особено ако само топлите чорапи не помагат!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://lifedesign.fi/
Предишна статия

Имаме си и панкреас (дори да не се сещаме за него)

Следваща статия

Време за риба и Омега 3

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар