Блог

"Наркотикът" за нос – опасни ли са назалните капки?

Много хора използват капки за нос за облекчаване симптомите на настинки, грип и алергии, но употребата на някои медикаменти за повече от три последователни дни може да доведе до по-голямо затруднение на дишането и увреждане на носната лигавица.

 

Лесно посягаме към капките, защото действат бързо, налични са без рецепта и са предполагаемо безопасни. Продължителното им прилагане, обаче, може да предизвика медикаментозен ринит. Назалните деконгестанти намаляват обема на набъбналата носна лигавица като предизвикват малките й кръвоносни съдове да се свиват. Запушването бързо намалява като оставя носа отворен и по-сух. Дълго действащи формули могат да траят в продължение на 12 часа. В началото си мислите, че сте открили лек за проблемите със синусите, но пренебрегвате факта, че след пет дни рискът от пристрастяване нараства! (Описваме с „пристрастяване” употребата на локални назални деконгестанти, въпреки че тя не променя структурата и действието на мозъка като наркотиците, но води до натрапчиво използване и физическо увреждане на потребителя).

 

Какво не е наред ? При по-дълга употреба на този вид капки за нос (препоръчва се да се използват само за три последователни дни) рецепторите или „антените” на кръвоносните съдове започват да намаляват на брой.  Така отбъбващият и отпушващ ефект става по-кратък. Навлиза се в порочен кръг - по-кратката продължителност на облекчението води до по-честа употреба на капки. Последващото запушване на носа става по-интензивно. Внезапното спиране на лекарството няма да помогне. Настъпва медикаментозен ринит, който се диагностицира и лекува от специалист УНГ (уши нос гърло).  Може да се предпише орален стероид, назален стероиден спрей и постепенно спиране на деконгестанта в комбинация с изплаквания с физиологичен разтвор.

 

Медикаментозният ринит може да доведе до атрофия на носната лигавица с течение на времето. Появяват се белези, които може да предизвикат дразнене и кървене. 

 

За да предотвратите възможните последици, опитайте се да избегнете използването на назалните деконгестанти или ограничете употребата им до 3 дни. Обърнете се към вашия лекар за съвет за лечение на хронична назална конгестия. Посетете алерголог, ако проблемът има тенденция да се повтори повече от веднъж годишно. Старателно четете етикетите дори на билкови и други алтернативни лекарства против хрема, защото е въможно да съдържат деконгетсант. Проверете списъка на съставките за:
• Oxymetazoline
• Phenylephrine
• Xylometazoline
• Naphazoline

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://howgetrid.org/
Предишна статия

За тежката сутрин след запой – химията на махмурлука

Следваща статия

Имаме си и панкреас (дори да не се сещаме за него)

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар