Блог

Изненадващи медицински употреби на лавандуловото масло

Изненадващи медицински употреби на лавандуловото масло

Растението лавандула, което е родно на Стария Свят и се характеризира с красивите си багри и ободряващ аромат, е било използвано в продължение на повече от 2500 години като козметична помощ. Древните египтяни и финикийци, например, са използвали лавандулата като естествен парфюм. Римляните са обичали да използват лавандула, за да ароматизират техните бани (в действителност, лавандула произлиза от латинската lavare, което означава „мия“), докато народите на средновековна и ренесансова Европа са използвали лавандула за ароматизиране на каменните етажи на техните замъци.

 

Въпреки значителните и козметични ползи, обаче, лавандулата е лекарство със значителна сила. Това е особено вярно за маслото от лавандула, което е считано за едно от най-всестранните етерични масла.

 

Лечебни свойства

 

През 1910 г. френският химик Рене-Морис Гатефос изгаря ръката си по време на експеримент. В отчаян опит да успокои болката, Гатефос изплаква ръката си с лавандулова есенция – вещество, което, за негова изненада, предизвиква бърз оздравителен процес. От този момент нататък лавандулата става известна в цяла Европа като мощен природен аналгетик.

 

Освен за изгаряния, лавандуловото масло помага за успокояване на болка, свързана с ревматизъм, болки в гърба, мускулни болки, навяхвания, ухапвания от насекоми и др. Освен това, добавянето на няколко капки масло от лавандула към други мазила и кремове увеличава капацитета им за изцеление.

 

Респираторно облекчение

 

Изпаренията на лавандулово масло съдържат антибактериални свойства и когато се вдишват могат да помогнат за успокояване на респираторни проблеми, като конгестии на синусите, инфекции на гърлото, магарешка кашлица, грип и възпаление на сливиците. Поради тази причина, лавандуловото масло често е основна съставка в търговски изпарители и инхалатори.

 

Освен това, лавандуловото масло притежава стимулиращо вещество, което може да разхлаби храчки и да облекчи конгестиите, предизвикани от инфекции на дихателните пътища, за да ускори процеса на възстановяване.

 

Прераждане на косата

 

Шотландско проучване, публикувано през юли 2009 г. открива, че 44 процента от пациентите с алопеция (оплешивяване), показват растеж на нова коса, когато масажират скалпа си ежедневно с лавандулово масло (и други етерични масла) за седем месеца, което предполага, че лавандуловото масло може да бъде перспективен природен лек за алопеция, мъжки тип плешивост и други проблеми, свързани с косата. Лавандуловото масло е също добро за дезинфекциране на скалпа и убиване на въшки по главата.

 

Изцеление на кожата

 

Изследване показва, че лавандуловото маслото може да помогне за изцеление на увредена кожа. Например, едно проучване от 2010 г., публикувано от Японското общество за лекарства против стареене, отбелязва, че лавандула и розмарин „увеличават активността на пречистване на свободните радикали, показвайки защитни реакции срещу оксидативен стрес в организма.“

 

Тъй като свободните радикали са основни фактори за сериозни дегенеративни болести като артрит и рак, възможно е лавандуловото масло да съдържа още по-големи лечебни свойства, отколкото ценим в момента. За съжаление, научните изследвания в областта на неговите борещи болестите свойства остават ограничени.

 

Подобрява кръвообращението

 

Същите свойства, които правят лавандулата добра за лечение на увредена кожа, я правят добра и за стимулиране на кръвообращението. Всъщност лавандуловото масло е признато като „затоплящо“ масло, и в различни точки от историята е било използвано за лечение както на високо кръвно налягане, така и на ниско кръвно налягане чрез локално приложение. Освен това, редовното засилване на кръвообращението с лавандулово масло също би могло да намали риска от сърдечни заболявания, тъй като това животозастрашаващо заболяване често се предизвиква от лош приток на кръв.

 

Свързани статии:

Срещу безсъние пийте чай от лавандула

Етерични масла в третата възраст (част 2)

Лавандула – какви са лечебните качества на тази билка?

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Лигнани: нежен начин за предотвратяване рак на гърдата

Лигнани: нежен начин за предотвратяване рак на гърдата

Следваща статия
Корен от астрагал: спира остаряването, лекува диабет тип 2 и поправя ДНК

Корен от астрагал: спира остаряването, лекува диабет тип 2 и поправя ДНК

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар