Блог

Етерични масла в третата възраст (част 2)

Етерични масла в третата възраст (част 2)

продължение на: Етерични масла в третата възраст (част 1)
 

Рецептите и съветите са на австрийското издание „Apotheker Zeitung”.

 

 

Грижи за устата, при лезии и сухота в устата

Грижата за оралното здраве при възрастните има специално място. Вземането на повече лекарства води до сухота в устата, а като последица се явява и затруднен говор. Повечето от хората в третата възраст са с протези, а останалите им зъби са обект на кариеси и др. болежки. Също и след лъчетерапия могат да се явят поражения на лигавицата на устата. Ето как можем да им помогнем. 
 

 

Рецепта при стоматит

Смесват се  масло от лимон- 20 капки, от лютива мента – 10 капки, от чаено дърво – 10 капки.  Взема се 1 капка от сместа и се слага в половин чаша вода. Жабури се устата, не се гълта! 
 

 

При сухота в устата

Смесват се масло от портокал – 30 капки, от мандарина(Citrus reticulata )- 10 капки и от лютива мента- 10 капки. Вземат се 2 капки от сместа се разтварят в 30 мл вода, може и минерална. Слагат се в бутилчица с пулверизатор. Всеки ден се впръсква в устата! Приготвяйте си ден за ден нова тинктура. 
 

 

За хармонизиране на тяло-дух

Различни тревоги и  грижи, които са налегнали възрастните могат да бъдат преодолени и чрез създаване на чувство за близост чрез масажи и ароматни вани с помощта на подходящите за тях етерични масла. За тях всеки контакт, всяка грижа са  много важни. Дори един масаж на ръцете е една чудесна възможност, която не трябва да забравяте. 
 

 

Отпускаща баня преди лягане

Смесват се морска сол- 500 гр, масло от лавандула- 50 капки, от майорана( Origanum majorana)- 30 капки, от мандарина- 20 капки. За пълна вана се вземат 4 суп.л. от сместа и се изливат във водата. 
 

 

Масаж на ръцете

Смесват се масло от лавандула- 1 капка, от портокал- 1 капка, масло  от бензое – 1 капка и с бадемово масло се допълва до 10 мл.
 

 

Пълноценни грижи

Възрастните често се чувстват самотни, мислите им за старостта и смъртта, както и проблемите със съня могат да бъдат прогонени  и още чрез подходящи за тях грижи. 
 

 

Разтривки за подобряване на настроението

Смесват се масло от горчив портокал (Citrus aurantium ).-  2 капки, от портокал (Citrus sinensis )- 10 капки, ванилов екстракт – 4 капки, масло от майрона- 4 капки и с бадемово масло се допълва до 100 мл. 
 

 

Палиативни грижи

Смесват се масло от равнец (Achillea millefolium)  – 5 капки, масло от лайка, познато още като синя лайка – 3 капки, розово масло - 2 капки,  кедрово масло- 5 капки , лавандулово масло- 10 капки и с масло от жожоба се допълва до 100 мл. 
 

 

Как да ароматизираме стаята?

Тук трябва да подходите  внимателно с избора на аромат за стаята на възрастния. Предпочитат се предимно много леки, дискретни цитрусови ухания, които в същото време прогонват мириса на урина и действат дизенфекционно. Разбира се, във  всеки случай трябва да се подходи индивидуално и да се прецени дали да сложите ароматизираща лампа в  дома,  освежител за въздуха или ароматизиращ дифузер. В санитарните помещения могат да се използват по-остро миришещи ароматни смеси от маслата на иглолистни дървета. 
 

 

Ароматизиращ спрей за WC

Смесете масло от лимонена трева – 30 капки, от смърч – 10 капки, масло от пиния – 15 капки, от ела- 5 капки, етанол – 70 мл и с дестилирана вода се допълва до 100 мл.

прочети още: Етерични масла в третата възраст (част 1)

 

Свързани статии:

Кои са най-полезните продукти за хората над 40?

По-дълго млади без хирургия

30 неща, които трябва да престанеш да правиш след 30

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Лечебните свойства на маслото от чаено дърво

Лечебните свойства на маслото от чаено дърво

Следваща статия
Оптимизмът е още един начин да живеем по-дълго

Оптимизмът е още един начин да живеем по-дълго

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар