Блог

Излекувайте възпалените венци или зъбобола

Излекувайте възпалените венци или зъбобола

 

Народната медицина е събрала множество рецепти за възпаления за устната кухина, зъбобол и други подобни. Ето някои от тях:

 

 

 



При възпаление на венците

 

 

 



Рецепта 1

 

 

 

 

Отварата за жабурене и гаргари при възпаления на и лигавиците в устната кухина и гърлото се приготвя от 2 суп. л. наситнени дъбови кори  на 500 мл. вода. Ври 15-20 мин. и се прецежда. През деня многократно се правят процедури с тази отвара, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

 

 

 



Рецепта 2

 

 

 


1/ 2 ч.л. наситнени корени или кори от обикновен кисел трън , (Berberis vulgaris L) се заливат с 1 ч.ч. вряща вода, кисне 20-30 мин. и се прецежда. Запарката се използва за жабурене.

 

 

 



Рецепта 3

 

 

 


50 гр.малинови листа се слагат да заврят в 1 л. вода, кисне 10 мин. и се прецежда. Подслажда се с мед и така се жабури при възпалени венци.

 

 

 


Рецепта 4

 

 

 


1-2 ч.л. наситнени млади орехови листа се заливат с 1 ч.ч. вряща вода, кисне 60 мин., прецежда се и сместа е готова за жабурене.

 

 

 


Рецепта 5
Плодчетата на трънката (Prunus Spinosa) се заливат с толкова вода, че да ги покрие. Престояват така 1-2 дни. Получената тъмночервена течност се отцежда, като към 1 л. се добавя 500 гр. захар.Слага се да кипне при постоянно разбъркване и отстраняване на пяната. Сипва се в шишета,затварят се и се стерилизират. Ползва се за жабурене и гаргари при възпаления на венците, устната лигавица и гърлото, а също и при кръвотечение от носа.

 

 

 

 

 

При зъбобол

 

 

 

 

Рецепта 1

 

 

 

2 суп.л. цветчета от червен бъз (Sambucus racemosa) се заливат с 1 ч.ч. вряща вода, кисне 1 ч. и се прецежда. Ползва се за жабурене при зъбобол и при възпалителни процеси в устата.

 

 

 


Рецепта 2

 

 

 


1 част счукани на прах сушени кори на върба се заливат с 4 части 70% спирт и кисне 2 седмици. Използва се разреден с вода 1: 1.

 

 

 



Рецепта 3

 

 

 


При зъбобол тампонче с памук или парченце бинт се напоява с 5 капки елово масло и се държи 10 мин. откъм болния зъб, като се внимава да не се получи изгаряне. После се слага още толкова от другата страна. Процедурата се повтаря през 4 часа.

 

 

 

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Развенчаният мит за кариеса – възможно ли е да възстановим зъбите си сами?

 

Пастата за зъби – информиран избор

 

Кога се налага вадене на нерв на зъбите

 

 

Източник: Здравница

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Слънчогледовият лецитинът - храна за мозъка и нервите

Слънчогледовият лецитинът - храна за мозъка и нервите

Следваща статия
Как да консумирате безопасно тези 13 ядливи цветя

Как да консумирате безопасно тези 13 ядливи цветя

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар