Блог

Изградиха нов пикочен мехур на мъж в столична болница

Изградиха нов пикочен мехур на мъж в столична болница

Рядка и трудна операция по изграждането на нов пикочен мехур извършиха уролозите в столичната болница "Софиямед". Пациентът е на 68 г. и е бил с оплакване от кървене при уриниране.


 

"След като направихме скенер на пикочния мехур и проведохме ендоскопско изследване, установихме, че има тумор в голяма част от пикочния мехур и простатата на болния. Това наложи да отстраним напълно органите и да бъде изграден нов пикочен мехур", коментира д-р Иван Велев, завеждащ отделението по урология в МБАЛ "Софиямед". Интервенцията продължила 5 часа.


 

"Чрез дълъг сегмент, който изолирахме от тънкото черво успяхме да създадем новия ортотопичен пикочен мехур на пациента, за да запазим нормалния акт на уриниране. Състоянието на пациента е добро", допълни д-р Велев.


 

Специалистът обръща внимание, че ракът на пикочния мехур е една от най-честите форми на онкологично заболяване на пикочо-отделителната система. "Този вид карцином засяга три-четири пъти повече мъже отколкото жени. Открива се най-често във възрастта между 60 и 65 години, като по времето, когато се постави диагнозата, при около 75% от болните раковото заболяване е ограничено в пикочния мехур, а при 25% се наблюдават разсейки в други органи като простатата, както беше при този пациент", добави д-р Велев. Той допълни, че най-честият симптом на рака на пикочния мехур е именно наличието на кръв в урината, наречено хематурия. Хематурията е симптом и на други заболявания, но при болните от рак на пикочния мехур тя не е придружена от болка при самото уриниране и по-скоро е епизодична, отколкото постоянна.


 

"При малка част от пациентите кървенето може да е придружено от болки, дължащи се на формирането на съсиреци от кръвта, които да запушват уретрата, но е важно пациентите да знаят, че всяко кървене изисква преглед с цел, ако става въпрос за туморен процес, той да бъде хванат в ранен стадий", уточни специалистът пред в. Труд.


 

Свързани теми:


 

Кажи ми колко пикаеш, за да ти кажа дали са ти здрави бъбреците


 

Как да опазим бъбреците си здрави


 

10 натурални начина да се отървем от камъни в бъбреците

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.arxmanhealth.com/
Предишна статия
Личните лекари ще изпращат болничните и по електронен път

Личните лекари ще изпращат болничните и по електронен път

Следваща статия
Как ежедневно да подобряваме здравето си чрез ПЛАЦЕБО

Как ежедневно да подобряваме здравето си чрез ПЛАЦЕБО

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар