Блог

Защо ушите измръзват първи по време на физическа активност?

Защо ушите измръзват първи по време на физическа активност?

Когато човек е в покой, студът първо обхваща неговите крайниците – пръстите на ръцете и краката са първата жертва, а чак тогава следват носът и ушите. Когато той спортува обаче, независимо къде – навън или в зала, най-напред ушите и носът стават студени, докато останалата част от тялото е значително по-затоплена поради физиологичните промени в организма. 

 

Понякога обаче, макар и да се случва рядко, студените уши и крайници могат да бъдат симптом на по-сериозно здравословно състояние.

 

 

Симпатикова стимулация

 

Когато човек спортува интензивно, неговото тяло влиза в състояние на „биеш се или бягаш”, при което сърдечната честота и кислородната консумация се увеличават. По този начин тялото се подготвя да опази своите основни функции и да се предпази от увреда. Този защитен механизъм е еволюционно утвърден и е съхранил човечеството, откакто то съществува.

 

Той се активира от масовото освобождаване на адреналин и норадреналин в организма, които учестяват дишането и сърдечната дейност. Човешките сетива като обоняние и зрение се изострят.

 

 

По-бавно движение на кръвта

 

При по-интензивна физическа дейност кръвта реално не напуска ушите напълно, но тече с много по-ниска скорост. Мозъкът подава сигнал към сърцето и кръвоносните съдове да насочат потока на топла и свежа кръв към жизненоважните органи и скелетната мускулатура. Ето защо ушите остават една от най-студените части на тялото.

 

 

Положителната страна на студените уши

 

Студените уши са нещо хубаво, когато се случват по време на усилена физическа активност, твърдят експерти. Това означава, че вашата тренировка има ефект. В противен случай тя може да бъде твърде ниско интензивна, така че вашият сърдечен ритъм да не се учести достатъчно, а това ще доведе до изгаряне на значително по-малко калории.

 

 

Спорт в студено време

 

Ако обичате да тренирате на открито дори и през зимата, не пренебрегвайте с лека ръка чувството на студ във вашите уши. Когато външният климат е студен, човешкото тяло се стреми да концентрира кръвта в жизненоважните органи и системи, които се кръвоснабдяват обилно. Това допълнително ще задълбочи измръзването на ушните миди и пръсти. За да избегнете това, носете шапка и ръкавици.

 

 

Синдром на Рейно

 

За някои хора промените в цвета (побледняване с последващо посиняване и/или почервеняване) на кожата на пръстите, ушите и носа е нещо обичайно, наречено синдром на Рейно. Причините за това състояние са разнообразни, но в основата му стои спазъм на малките кръвоносни съдове в периферните части на тялото, в резултат на което кръвоснабдяването им е затруднено. Пристъпите се провокират от прекомерен стрес, студено време, работа с вибриращи инструменти или прием на определени лекарства. Понякога синдромът на Рейно може да предшества или съпътства определена група системни заболявания на съединителната тъкан - обект на ревматологията.

 

 

Свързани статии:

Болка в ушите – причини и лечение

Студени крака – ако чорапите не помагат, потърсете специалист!

Каляване с ледена вода

 

Автор: zdravbadi.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Мощният източник на антиоксиданти - зелен чай

Мощният източник на антиоксиданти - зелен чай

Следваща статия
Кестени – против тумори, склероза и язва

Кестени – против тумори, склероза и язва

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар