Блог

Болка в ушите – причини и лечение

Болка в ушите – причини и лечение

Болката в ушите е разпространен симптом, който може да безпокои както децата, така и възрастните.

 

Болка в ухото може да бъде предизвикана от следните причини: 

  • възпалителни заболявания на ушите (отит) и съседните органи
  • заболявания на нервната система и слуховия нерв
  • патологии на съседните органи (шията, УНГ, кръвоносните съдове, главния мозък и др.)
  • туморни процеси

 

При различните заболявания, болката в ушите има различен характер: тя може да е бодяща, стреляща, притискаща, пулсираща. Често болките в ушите биват съпътствани и от други симптоми, които болният непременно трябва да опише при посещение на лекар, за да може диагнозата да бъде поставена правилно и назначеното лечение да е ефективно.

 

Болката в ушите може да бъде остра, тъпа или пареща; може да е в едното или двете уши; може да е временна или постоянна. Симптомите при инфекция на ухото може да включват: болка в ушите, треска, раздразнителност. Понякога инфекцията води и до временна загуба на слуха. Трайна загуба на слуха се среща рядко, но рискът се увеличава с повтарящите се инфекции.

 

 

Възможни причини за болки в ушите при здрави хора

 

Болката в ухото не винаги е симптом на заболяване. Понякога болка в ухото може да възникне при здрав човек поради следните причини:

 

Много хора усещат болка в ухото след разходка, ако времето е ветровито. Ако ушната мида се подлага на силни пориви на вятъра, то се образува т.нар. болезнена синина: кожата на ухото в засегнатото място придобива синкав цвят и става болезнена. Това състояние постепенно отминава самостоятелно, без лечение.

 

Разпространена причина за болка в ухото е така нареченото „ухо на плувеца“. Ако в ушния канал постоянно попада вода, тя способства за размекването на кожата и образуването на оток. Ако това състояние трае достатъчно дълго време, то води до развитие на външен отит.

 

Понякога усещанията за болка в ушите, заглъхнали уши и шум в ушите се дължат на прекомерното образуване на ушна кал. Натрупалото се голямо количество ушна кал запушва ушния канал и води до неприятни усещания.
Ако симптомите са болка и сухота в ушите, тогава причината е недостатъчна ушна кал.

 

Болка в ухото при възпалителни заболявания

 

Външен отит

Външният отит е възпалително заболяване, при което са засегнати ушната мида и външния ушен канал. При тази патология болката в ухото е основен симптом.

 

За външния отит е характерна следната клинична картина:

Болките могат да бъдат с различна степен на интензивност: понякога са незначителни, друг път болката в ухото е много силна, пречеща на съня и ежедневните дейности.

Обикновено болката в ухото при външен отит продължава няколко дни, след което започва самостоятелно да отслабва.

Болката в ухото е придружена от временна загуба на слух.

Възникват неприятни усещания в ушите: запушени уши, шум в ушите, звънене в ушите, сърбеж.

Тъй като външният отит е възпалително заболяване, болката в ухото често е съпътствана от повишаване на температурата.

Кожата на ушната мида почервенява.

Ако ухото на болния бъде дръпнато или натиснато, болката се засилва.

Диагнозата външен отит се поставя от специалист УНГ. Лечението включва капки за уши, антибиотик, обезболяващи препарати.

Остра болка в ухото при възпалителни заболявания на ушната мида и външния слухов проход.

Следните състояния могат да бъдат отнесени към разновидностите на външния отит:

Перихондрит на ушната мида – това е гнойно възпаление на кожата на хрущяла на ушната мида. Симптомите са болка, сърбежи и други неприятни усещания, също така зачервяване на засегнатото място.

Циреи по външната част на ухото – циреите са гнойно-възпалителни образувания. По кожата на ухото се появява много болезнена конусовидна пъпка с гнойно връхче. Около цирея се появява оток и зачервяване на кожата. Циреите причиняват остра болка в ухото и усещане за дискомфорт. В никакъв случай циреите в ухото не бива да се пукат, разчесват, изстискват – това може да доведе от разпространение на инфекцията към мозъка.

 

 

 

Среден отит (възпаление на средното ухо)

 

Средният отит е възпалително заболяване на средното ухо, което е отделено от външното ухо чрез тъпанчевата мембрана. Средният отит е по-сериозна патология отколкото външния отит.

 

Главни причини за развитие на среден отит:

  • Инфекция, която е проникнала зад тъпанчето.
  • Травма.

 

Средният отит почти винаги се характеризира с остра болка в ухото, която значително се засилва по време на предъвкване и преглъщане. По тази причина болният често отказва да се храни. Значително засилване на болката се отбелязва при натискане на ушната мида или дърпане за ухото. За да намали болката, пациентът обикновено ляга върху болното ухо. Особено явно този симптом се забелязва при децата.

 

Други симптоми при възпаление на средното ухо:

  • Временна загуба на слуха. Ако тъпанчето се повреди от инфекционния процес, може да се развие пълна глухота на ухото.
  • Повишена телесна температура и обща отпадналост.
  • Неприятни усещания в ухото, както и при външния отит: звън и шум в ушите, заглъхнали уши.
  • Острата болка в ухото може да продължи дълго време, а ако не се приложи лечение, заболяването може да премине в хроническа форма и да се получат сериозни усложнения.

 

Диагнозата среден отит се поставя от лекар УНГ. Ако имате болки в ушите, трябва веднага да посетите лекар. Лечението включва ушни капки и антибактериални препарати.

 

Вътрешен отит

Възпалителното заболяване на вътрешното ухо – вътрешен отит – е най-сериозния вид отит, който може да доведе до пълна загуба на слуха и други изразени нарушения. УНГ-специалистите често наричат това заболяване лабиринтит, тъй се като засяга костния лабиринт, наречен охлюв. Там са разположени слуховите рецептори и органът на равновесието – вестибуларният апарат.

 

Основните симптоми на вътрешен отит са:

  • болка и шум в ушите,
  • намален слух,
  • световъртеж.

 

Обикновено симптомите на вътрешен отит възникват 1-2 седмици след като пациентът е преболедувал от бактериална инфекция. За това време болестотворните микроорганизми чрез кръвта попадат във вътрешното ухо и причиняват възпалителния процес.

 

Други симптоми на вътрешен отит:

  • тежки пристъпи на световъртеж, съпроводени от гадене и повръщане – картината много напомня морска болест
  • нарушено чувство за равновесие, клатеща се походка
  • нистагъм – неволеви движения с очите
  • повишена температура – симптом, който е характерен за всеки възпалителен процес
  • ако заболяването преминава в гнойната форма, то води до пълна загуба на слуха в засегнатото ухо и трайни нарушения в органа на равновесието.

 

За определяне на причините за болки и шум в ушите при вътрешен отит, се извършва преглед от лекар УНГ. Прилагат се допълнителни диагностични методи като компютърна томография и магнитно-резонансна томография. Лечението се провежда с антибиотик и други препарати. Особено тежките случаи на вътрешен отит понякога налагат постъпване в болница.

 

 

Остра болка в ушите при травма

 

Болката е основен симптом при травми на ушите. Най-често срещани са следните травматични наранявания:

 

Нараняване на ушната мида и кожата около ухото от удар или падане. На мястото на травмата се образува синина. Ако се наблюдава силна болка в ухото, изтичане от ухото на кръв или прозрачна течност, възниква подозрение за фрактура на черепната основа и пострадалият трябва незабавно да бъде доставен в болница.
Баротравма – рязко повишаване на налягането в тъпанчевата кухина. Това може да се случи при рязък звук (например, изстрел), промяна в налягането при самолетен полет, гмуркане. Симптомите са болки и шум в ушите, заглъхнали уши. Тези симптоми обикновено отминават самостоятелно. Понякога болният отбелязва единствено, че ушите са му заглъхнали, не чувства болка. Лекарска консултация е необходима само ако има оплаквания от силна болка в ушите, продължително намаляване на слуха. При останалите симптоми лекарската консултация е пожелателна.

 

Чуждо тяло в ухото. Това е често срещано явление при децата. Попадналите в ушния канал  дребни предмети водят до оток на кожата, в резултат на което външното тяло се фиксира в ухото и е трудно да бъде извлечено. Симптоми са болки в ухото и сърбеж, намаляване не слуха. Не се опитвайте да извлечете попадналия в ухото предмет – можете да повредите тъпанчето. Необходимо е да се обърнете към УНГ специалист.

 

Изгаряния и измръзвания на ушната мида и кожата около ухото. Проявяват се във вид на остра болка в ухото с различна степен на интензивност, намален слух. Засегнатата кожа има характерен външен вид.

 

Разкъсвания на тъпанчето най-често възникват при попадане на външно тяло в ухото, почистване на ушите с остри предмети, не предназначени за целта. В момента на травмата се усеща силна рязка болка в ухото, шум в ухото. Понякога пострадалият губи съзнание. Слухът намалява. Ако нараняването е било сравнително малко и не се е развила инфекция, то тъпанчето зараства само и слухът се възстановява. В останалите случаи се налага хирургична намеса.

 

Евстахиевата тръба се намира в мястото от средната част на ухото до задната част на гърлото. В тази тръба се оттича течността, която обикновено се произвежда в средното ухо. Ако евстахиевата тръба се запуши, течността може да се натрупа и това може да доведе до натиск зад тъпанчето или инфекция на ухото.

 

Болка в ушите при възрастни е малко вероятно да бъдат от инфекция на ухото. При тях болката в ушите всъщност може да бъде предизвикана от друго място като например от зъбите или гърлото. Това се нарича „посочена“ болка. Причини за възникване на болка в ушите могат да включват още: артрит на челюстта, остра инфекция на ушите, хроничната инфекция на ушите, нараняване на ухото от промени в налягането, разкъсани или перфорирани тъпанчета, инфекция на синусите или възпалено гърло с по болка към ушите.

 

Болка в ухото при децата може да се дължи на инфекция, или от следните причини: от непоносимост към определени сапуни или шампоани и дразнене при почистване с памукови клечки за уши.

 

 

Лечение при болката в ухото

 

Студен компрес или студена влажна кърпа в продължение на 20 минути може да бъде поставена върху ушната мида. Дъвченето на дъвка може да помогне при болката в ухото също. Но най-добре е при болка в ухото да се свържете със специалист. Той ще ви предпише подходящото за вас лечение. Медикаменти като ацетаминофен или ибупрофен облекчават болката в ухото. Капките за уши също помагат и облекчават болката. Но най-важното е да се открие източника на болката.

 

 

Свързани статии:

Не подценявайте отита, може да увреди слуха

Да почистим ушите!

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Чаят от куркума – напитката на японските дълголетници

Чаят от куркума – напитката на японските дълголетници

Следваща статия
Невенът – използват го при различни терапии на много заболявания

Невенът – използват го при различни терапии на много заболявания

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар