Всички, знаем колко е полезно и здравословно да консумираме плодове и зеленчуци и колко много витамини се съдържат в тях. Замисляме ли се обаче дали ги комбинираме правилно, за да извличаме оптимално всичко необходимо за нашия организъм. За съжаление първият мит, който диетолозите разбиват, е този за шопската салата, която години наред бе пример за здравословна храна. Е, разбира се без другата популярна комбинация – с ракията.
Оказва се, че така широко използваната комбинация на домати и краставици всъщност въобще не е препоръчителна. Пресните краставици съдържат аскорбинов ензим, който разрушава витамин С в домата. Само няколко капки от сока на краставицата са достатъчни, за да разрушат витамин С, съдържащ се в няколко килограма домати!
Но това далеч не е всичко. Оказва се, че проблем има и във взаимодействието със сирене и домати /да не говорим, че лекари като Людмила Емилова и други дори отричат напълно яденето на сирене и млечни продукти/. Но да се върнем на домата и сиренето или т.нар. салата капрезе. Оказва се, че тази любима на много хора комбинация е вредна за нашите стави. Киселината, съдържаща се в домата и придаваща му характерен вкус, влиза в реакция с калция, съдържащ се в сиренето, създавайки специфична утайка в нашите стави. Редовното консумиране на тези два продукта в едно може да доведе даже до силни болки в ставите, категорични ас специалистите.
Мит е и здравословната чаша червено вино вечер, комбинирана с червени меса.Телешкото, свинското, дивечът, в комбинация с червено вино могат да доведат даже до анемия. Танинът, съдържащ се във виното, значително ограничава поглъщането на желязо и усвояването му от организма, а червеното месо е най-богатият източник на този минерал.
За картофите с месото отдавна знаем, че трябва да ги хапваме разделно. Но колкото изненадващо, толкова и логично, е твърдението, че картофите с масло също не са полезни. И двата продукта поотделно въобще не са висококалорични. Заедно обаче създават истинска калорична бомба. Картофите са източник на въглехидрати, имат висок гликемичен индекс и след тяхното консумиране нараства нивото на глюкоза в кръвта. Затова панкреасът произвежда голямо количество инсулин, за да го понижи. Инсулинът също е отговорен за работата на мастните клетки и им действа стимулиращо. Затова в подобен случай натрупваме, на практика, цялата мазнина, която по това време консумираме.
И все пак, ако не можете напълно да се откажете от тези комбинации, не стресирайте организма си като си налагате нечовешки забрани. В същото време това не означава да прекалявате с всичко и после да се чудите откъде идват болежките ви. Защото нали знаете – търсим баланса. А и да не забравяме за просветлението на Хипократ, че храната трябва да е нашето лекарство, а лекарството – наша храна. Това важи с още по-голяма сила днес.
Свързани статии:
Една салата на ден, най-доброто здравословно обещание за Нова година – рецепта
Любопитната история на салатите от Древна Гърция до днес
Консултантът по хранене Валентин Тасков: Яжте след 11 ч. сутринта и се движете
Автор: zdavedae.com
Коментари