Блог

Захарта – коварен убиец

Захарта – коварен убиец

Прекомерният прием на захар по никакъв начин не се свързва със здравословния начин на живот. Въпреки това малцина от нас консумират захар в препоръчаните умерени количества. В световен мащаб получаваме около 500 допълнителни калории на ден от захар. Точно толкова калории ще ви трябват, ако искате да качите половин килограм на седмица. Повечето хора знаят, че захарта е вредна, но по някаква причина смятат, че рискът  за здравето е по-малък от приема на наситени и транс-мазнини и натрий (сол). Ето няколко факта за захарта, които могат да ви изненадат:

 

1. Захарта може да увреди сърцето ви
Изследване в списанието на Американската асоциация за сърдечни заболявания от 2013 твърди, че захарта може да повлияе на механизма на изпомпване на сърцето и да увеличи риска от сърдечна недостатъчност. Виновник е молекула от разпада на глюкозата, която участва в метаболизма на клетките - глюкозо-6 - фосфат ( G6P ), който е отговорен за промените в мускулния протеин на сърцето. Тези промени биха могли в крайна сметка да доведат до сърдечна недостатъчност. Приблизително половината от хората, които са с диагноза сърдечна недостатъчност умират в рамките на пет години!

 

2. Захарта е виновник за коремните мазнини
Процентите на затлъстяване при юношите са се утроили през последните 30 години, а нивото на детското затлъстяване се е удвоило. Една от причините може да бъде увеличената консумация на напитки с фруктоза. Проучване при деца от 2010 установява, че излишната фруктоза подпомага узряването на висцералните мастни клетки (мастната тъкан, която обгръща вътрешните органи), подготвяйки почвата за голям корем и бъдещ риск за сърдечно-съдови заболявания и диабет.

 

3. Захарта е истинския тих убиец
Солта си има конкуренция! Захарта е също толкова коварен убиец. Проучване от 2008 установява, че прекомерната консумация на фруктоза (плодова захар) е свързана с увеличаване на състояние, наречено лептинова резистентност. Лептинът е хормон, който регулира енергийния баланс в организма  и апетита. При развитие на резистентност, мозъкът спира да отчита високите нива на лептин и не изпраща сигнали за ситост. Това създава измамно чувство на глад и води до свръхконсумация и затлъстяване. Лептиновата резистентност е свързана с инсулиновата резистентност и е част от състояние, наречено метаболитен синдром. Защо „тих” убиец? Защото всичко това се случва без симптоми или предупреждение. Ако сте напълнели през последната година без видима причина, добре е да обърнете внимание на приема на фруктоза – особено етикетите на храните!
Проучване от 2013 изчислява, че 180 000 смъртни случаи в световен мащаб могат да бъдат свързани с потреблението на подсладени напитки, например. Само в САЩ  числата възлизат на 25 000 смъртни случая през 2010 година.

 

4. Захарта може да бъде свързана с развитието на рак
В света на храненето е трудно да се говори за захар без да се прави връзка с инсулина. Документирано е отношението между инсулинова резистентност и рак . Изследване от 2013 година е установило, че захарите в червата водят до увеличаване на протеин, който засилва отделянето на инсулин от панкреаса.  Този протеин, наречен β - катенин, може в действителност да засегне чувствителността на клетките към образуването на рак. Други изследвания са открили негативна зависимост между високия прием на захар и процента на оцелелите пациенти с рак на гърдата и рак на дебелото черво.

 

5. "Пристрастяване " към захарта може да е генетично
Проучване на 579 лица, показва, че тези, които са имали генетични промени в хормон, наречен грелин (хормонът, който казва на мозъка, че сте гладни) консумират повече захар и алкохол, отколкото тези, които не са имали генетична вариация.

 

6. Захарта и алкохолът имат подобен токсичен ефект върху черния дроб
Излишъкът от фруктоза и глюкоза може да имат токсичен ефект върху черния дроб – подобно на метаболизма на етанол. Ново проучване установява, че увреждането на черния дроб може да се случи дори и без натрупване на излишни калории или наддаване на тегло.

 

7. Захарта ни прави дебели
Очевиден факт! Естествено, че завишеният прием на калории се натрупва като мазнини. Но за разлика от захарта, храни, който са богати на фибри, мазнини и протеини, се свързват с усещане за ситост. Захарта също ще ви даде лесни калории, но не и чувството за пълен стомах!

 

Важно да се изтъкне, че простите захари от мляко (под формата на лактоза) не показват същите негативни последици за здравето. Захарите, идващи от плодове, също са по-малко вредни, благодарение на комбинацията им с антиоксиданти и фибри.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

Комфорт и здраве през зимата – въпрос на влага!

Следваща статия

Фибромиалгията причинява необясними болки по тялото и умора

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар