Блог

Фибромиалгията причинява необясними болки по тялото и умора

Постоянни необясними болки, стрес и изтощение без видима причина – обяснението може да не е „пролетна умора” или само внушение. Фибромиалгията е сложно състояние, което изцежда силите ви. Тъй като е свързано с мозъка и нервната система, тя може да окаже въздействие върху почти всяка част на тялото.”Безпричинните” болки навсякъде, депресията, тревожността и неконтролируемото чувство на умора са причина да се гледа на фибромиалгията като психологически проблем. Множество научни доказателства обаче доказват, че това е много реално физическо състояние.

 

По някои данни всеки десети човек (предимно жени) страда от фибромиалгия, но такава диагноза се поставя много рядко. Причината е в това, че и самият пациент, и лекарят много често не възприемат болестните усещания комплексно.

 

За да не навлизаме в медицинска конкретика, си представете, че планирате парти и очаквате около 20 гости. Няколко приятели са ви казали, че ще дойдат рано, за да помогнат. Но те не се появяват, а вместо очакваните гости се появяват 100. Чувствате се претоварени и започвате да „давате заето”. Медиците така образно обясняват причината за болка при пациенти с фибромиалгия . Клетките изпращат прекалено много съобщения за болка (парти гости)  -  до пет пъти повече, отколкото в един здрав човек. Когато тези болкови сигнали достигат до мозъка, те се поемат от невротрансмитера серотонин. Хората с фибромиалгия не разполагат с достатъчно серотонин  (приятели, които не са дошли да помогнат ), като по този начин мозъкът остава претоварен. Ето защо се появяват болки в тъкани, които не показват признаци на увреждане. Това не е въображаема болка – това е грешно регистрирана болка, която претовареният мозък превръща в реална. Със съвременно изследване като ядрено магнитен резонанс, могат ясно да се видят разликите в мозъчните зони при страдащите от тази болест и при здравите хора.

 

Други вещества в мозъка усилват множество други. Това може да включва светлина, шум и миризма в допълнение на болката и тотално да претовари системата. Появява се объркване, страх, безпокойство и пристъпи на паника.

 

При стрес, обикновено реагираме физически и емоционално като се включва прилив на адреналин и други хормони, които ни дават допълнителни способности да се справим с това, което се случва. Хората с фибромиалгия не разполагат с достатъчно от тези хормони, което засилва ефектът от стреса върху телата им и отключва симптомите на болеста.

 

Вероятно помните епизод, когато не сте били просто уморени, но наистина изтощени (например – учили сте цяла нощ за изпит или ви е повалил тежък грип). За повечето хора един продължителен сън ще „презареди батериите”. С фибромиалгията, обаче, настъпват и  нарушения на съня като: безсъние, неспособност да се постигне дълбок сън, сънна апнея, синдром на неспокойните крака.

 

Много заболявания са свързани с една част на тялото или една система. Фибромиалгията атакува цялото тяло и се появява като разнообразни объркващи симптоми. Тя може да засегне някой образован, амбициозен, трудолюбив и неуморим човек и да го „ограби” от способността да работи, да тренира, да изпълнява домакинска работа, дори и да се чувства буден и здрав. Но това не е мързел, нито депресия. Това е резултат от широко разпространена дисфункция в тялото и мозъка, която трудно може да се разбере и е трудна за  лечение.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Захарта – коварен убиец

Захарта – коварен убиец

Следваща статия

Митове за сърцето

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар