Блог

Заразна целувка

Устата била най-мръсното място в тялото, благодарение на множеството микроорганизми в слюнката. Не е за вярване! Дори се твърди, че ухапване от човек може да се окаже по-опасно от ухапване на куче именно заради повечето патогени! Време е да преосмислим безрезервното целуване, което води до обмен на слюнка и до нахлуване на армия от вируси и бактерии.

 

Редица познати вируси се предават чрез целувка – особено причинителите на сезонните настинки. Вероятно сте чували и за Инфекциозната мононуклеоза, която се причинява от Епщайн-Бар вируси. Нарича се още „болест на целуването”, защото вирусът се разпространява чрез слюнката и чрез контакт. Това е инфекциозно заболяване, което най-често поразява децата и хората до 35-годишна възраст. Страдащите от мононуклеоза се оплакват от изтощение, отпадналост, мускулни болки, възпалено гърло, температура около и над 38 градуса, втрисане, видимо увеличени под-челюстни и шийни лимфни възли, също и тези в областта на подмишниците и в слабините, увеличени сливици, главоболие, кожни обриви, липса на апетит, нощно изпотяване. Донякъде успокояващо е, че болестта не е толкова силно заразна, както, да речем, грипът. Изследвания показват, че около 95% от възрастните са имали контакт с Епщайн-Бар вирус, но малцина имат спомен да са развили симптомите на болестта.

 

Ще се учудите, че херпесът на устните е най-разпространената инфекция в света. 90% от жителите на земята са носители на Херпес симплекс вируса (HVS-1), а 30% от тях имат проявления на симтомите поне веднъж годишно. Ежегодно от херпес в България страдат над два милиона жители, като в 58% от случаите са жени. Достатъчно е само една целувка с носител на вируса HSV-1!  В организма херпесът остава завинаги, като удобно се настанява в краищата на гръбначния мозък. При неблагоприятни фактори като имунен срив, стрес, настинка, слънчеви бани и др. херпесът лесно реагира. Ако усетите, че по устните ви има леко пощипване, сърбеж - значи херпесът се готви за нова атака. В този случай забравете за целувките!

 

Логично, чрез целувка в устата могат да нахлуят и бактерии, които също вършат куп поразии – от възпалено гърло до смъртоносната Менингококова болест. Множество проучвания показват, че Streptococcus Mutans , причинител на кариес,  може да се предава при директен контак чрез целувка!  Друг патоген е Хеликобактер пилори, който просъществува в киселата среда на стомаха и на дванадесетопръстника. Helicobacter pylori  може да доведе до гастрит и е основен причинител на язвата. Специалистите смятат, че около 50% от населението в разващите се страни са носители на бактерията, а  до 20% от тях развиват язвена болест.

 

При наличие на ранички по лигавицата в устата и на венците опасността от предаване на болести чрез целувката се увеличават, поради възможността за контакт по кръвен път.  Възпаления на венците, хепатит В, брадавици, дори сифилис могат лесно да проникнат в тялото ни.

 

Да спрем ли да се целуваме? Естествено, че нищо не може да ни откаже от романтичната наслада. Целувката е най-доброто средство срещу стреса, а 60 секунди целувка изгаря 26 калории! Добре е все пак да ограничите страстта с език само с интимния партньор, на когото имате доверие! Размяната на официалности с познати може да мине без горещо впиване на устни, а само чрез леко докосване на бузата.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.mexerikando.com/
Предишна статия

Стартира играта на doctiming.bg с много любими награди

Следваща статия

Да почистим ушите!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар