Блог

Да почистим ушите!

Не чуваш добре? Елементарно, Уотсън! Почисти си ушите... но внимателно!


Със сигурност сте чували, че специалистите УНГ (уши нос гърло) препоръчват да не използвате памучни клечки. Съществува реална опасност да навлезете с тях твърде дълбоко в ушния канал и да нараните тъпанчето, а може да образувате и плътна запушалка от ушна кал в дълбочина. Това води до намаление на слуха на ухото, съчетано понякога с болка и дразнене.

 

Кожата в ушния канал съдържа жлези, които произвеждат особен секрет – церумен или още ушна кал. Противно на схващанията, този гъст жълтеникав секрет е полезен и предпазва ухото от замърсяване, улавяйки дребни частици и прах, предпазва от навлизане на бактерии, гъби и дребни насекоми, както и от вода. Ушният канал има способността да се самопочиства чрез новите епителни клетки на тъпанчето, които “избутват” старите навън от канала. Движенията на долната челюст при отварянето на устата пък подпомага процеса на “изхвърляне” на натрупаната ушна кал.  Препоръчва се изкуственото почистване на ушите да се извършва с маслени разтвори (попитайте в аптеката!), които размекват ушната кал, или с ушна спринцовка и топла вода, или чрез аспирация и ушна кюрета от специалист в УНГ кабинет.

 

Ако все пак усещате някакъв дискомфорт или сърбеж в ухото, то той може да е обусловен неврогенно, когато няма видими промени по кожата. Това се случва при неспокойствие и използването на ментолов спирт го премахва. Проблемът става сериозен, ако е налице заболяване на кожата - екзема (обикновено при алергии) или гъбички. Тогава сърбежът е много по-упорит и при преглед се установяват кожни изменения.  Кожата на външния слухов проход, на ушната мида и задушната гънка са зачервени и покрити с дребни люспи. Тези промени причиняват дискомфорт или сърбеж в засегнатото ухо. Леки раздразнения се повлияват от промивки със салицилов спирт, но и двете състояния изискват продължително и упорито лечение от специалист. Важно е да знаете, че сърбежът в ушите се среща често като самостоятелен проблем, но може да е симптом за подагра или диабет!

 

Чу ли добре, Уотсън!?

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.holypal.com/
Предишна статия

Заразна целувка

Следваща статия

Аларма за простатата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар