Блог

Аларма за простатата

Забавни са шегите с алармиращата простата, но тази жлеза с големина на кестен е способна да смачка изцяло мъжкото самочувствие. Някъде там, под пикочния мехур, тя контролира уринирането чрез директно притискане на началната част на пикочния канал. 3-сантиметровата простата е на пиедистал сред мъжете заради производството и отделянето на секрет, който взема основно участие във формирането на семенната течност (спермата). За нормалното си функциониране простатната жлеза изисква наличие на мъжки полови хормони, основният от които е тестостеронът, произвеждан главно в тестисите. Проблемът е, че с напредване на времето простата се превръща в основно здравословно притеснение.

 

Да направим уточнение – възпаление или уголемяване на простата НЕ означава рак на жлезата! Като орган на мъжката полова система простатата претърпява промени с възрастта. При децата представлява малко тяло, съставено предимно от мускулна тъкан; през пубертета жлезата започва да изпълнява специфичната си функция; в старческа възраст простатата търпи обратно развитие поради затишието на мъжките хормони. В някои случаи простатната жлеза се разраства, като с уголемяването си (хиперплазия) средният дял притиска преминаващата през него уретра и причинява затруднение в уринирането. Доброкачествената хиперплазия на простатата е често състояние сред по-възрастните мъже. Повече от половината мъже между 60 и 70-годишна възраст страдат от доброкачествена простатна хиперплазия, докато при мъжете над 70 и 80 годишна възраст честотата достига 90 %. Само около 10% от тези мъже се нуждаят от медицинско (включително хирургично) лечение.

 

Аха! Говорим за след няколко десетилетия! Но защо тогава мъжете през ноември пускат бради и мустаци? Защото това е част от кампанията да се погрижите за простатата си и да се прегледате при уролог за друго заболяване - рак на простатата. То е сред най-честите тумори при мъжете! Нарежда на второ място заедно с този на белия дроб и е една от основните причини за онкологична смъртност сред силния пол. Добрите новини са, че ракът на простатата е лечим, стига да се открие навреме. Редовните прегледи трябва да започнат след 50 годишна възраст, но не е зле да се консултирате с уролог и след 40, особено ако имате заболял от рак в семейството! Профилактичния преглед не е толкова кошмарен, колкото го описват безбройните вицове по темата. Обикновено се започва с вземане на кръв за тест с тъкан-специфичен маркер PSA. Той улавя специален антиген, роизвеждан от простатата. Високите стойности могат да наведат на идеята, че се касае за рак, но и това не е задължително! Увеличението на антигена може да е заради инфекция, предхождащ секс, колоездене, наскоро изхвърлен бъбречен камък. За да се уточни причината, се налагат допълнителни изследвания с ехограф и други.

 

В очакване на заветната среща с уролог след 40, трябва да знаете, че простата може да бъде атакувана и от възпаления всеки един момент. Голяма част от мъжкото население страда от хроничен простатит без да подозира за него. При простатит уринирането е значително по-често, дори през нощта се случва 1-2 пъти, обикновено в ранните сутрешни часове. Известни нарушения има и през деня - те се състоят в това, че човек се колебае дали да отиде до тоалетната, или не. До момента, най-често срещаният тип на простатит е небактериалният хроничен простатит. Симптомите могат да включват често уриниране и болки в долната част на корема или долната част на гърба. Причините могат да бъдат стрес и нередовна сексуална активност. Бактериалният простатит пък се причинява от виновниците за инфекции в пикочния мехур. От от него страдат мъже с активен полов живот. Редица билки като магарешки трън, тиква и червена боровинка облекчават симптомите, но е задължително да потърсите консултация със специалист уролог, за да избегнете усложнения на простата.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.motivationals.org
Предишна статия

Да почистим ушите!

Следваща статия

Азиатските гъби – медицинско чудо

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар