Блог

Азиатските гъби – медицинско чудо

Дълги години в Япония и Китай третират гъбите като билки и ги използват поради здравословните им качества. Гъбите шийтаке, рейки, майтаке и кориолус отдавна носят етикет „медицински” поради уникалните си качества. Научните изследвания и химичните анализи доказват, че те съдържат някои уникални хранителни съставки, които не са открити в други растителни видове.

 

Естествено е да свързвате образа на гъбата с шапчица и пънче, но това е само „плодът” на една по-голяма част, наречена „мицел”. Мицелът е под земята, съставлява до 95 % от цялата биомаса на гъбата и има за цел да размножава вида. За да оцелее, клетките му са развили уникална „имунна система”, която е заредена с ценни активни  вещества.

 

В гъбите се съдържат природни полизахариди – бета глюкани. Те подобряват работата на нашата имунна система, като активират ключови клетки в организма, наречени макрофаги. Когато броят на макрофагите е недостатъчен в рискови зони като гърлото, устната кухина, носа, кожата и белите дробове, рискът от развитието на болестотворни бактерии е много голям. Уникалните бета глюкани могат да се захванат за макрофага чрез неговите рецептори (като ключ в ключалка) и по този начин да го активират. От своя страна макрофагът разпознава патогенните клетки и ги „изяжда“, убива. Така азиатските гъби са много полезни в сезона на грипа.

 

Още по-ценни са тези специфични полизахариди, защото стимулират Т-лимфоцитите – част от белите кръвни телца. Организмът започва да отделя високомолекулен белтък, наречен перфорин, който има способността да създава отвори във външната обвивка на туморните клетки. В следствие на тези отвори, туморните клетки губят течност и загиват.  Азиатските гъби съдържат лентинан (има го като лекарствен препарат), който стимулира дейността на Т-лимфоцитите и активността на NK имунните клетки, които са естествените клетки убийци на тумори и вируси.

 

Най-популярни са гъбите Рейши, Майтаке, Шийтаке и Кориолус. Използват се в Източната медицина от 3000 години, а напоследък лабораторните изследвания за противораковите и антивирусните им качества се увеличават лавинообразно. Препоръчват се за допълваща терапия към лечението на рак, за облекчаване на симптомите при химиотерапия и като мощен имуномодулатор за профилактика Ще откриете много информация за конкретните качества на всяка гъба, но добре е да знаете следното:

 

  • Активните здравословни съставки са концентирани предимно в мицела, затова препарати от стрити пънчета и шапки нямат същия ефект. На повечето хранителни добавки е отбелязано съотношението на мицел и стрит прах или извлек.

 

  • Избирайте препарати от медицински лаборатории, в които се отглеждат стерилно споменатите гъби и съдържанието се контролира.

 

  • Специалистите препоръчват за засилване на имунитета да се приемат комбинирани препарати от няколко вида гъби. Колкото повече разнообразни полизахарди те съдържат, толкова повече „ключове за различни ключалки” ще помогнат на организма

 

 

Включете ги в ежедневната си програма за здраве, жизненост и дълъг живот.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://rausach.com.vn
Предишна статия

Аларма за простатата

Следваща статия

„Летен грип” и „Зимно повръщане” – запознайте се с НОРОВИРУСИТЕ

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар