Блог

„Летен грип” и „Зимно повръщане” – запознайте се с НОРОВИРУСИТЕ

Гадене, повръщане, диария и коремни болки в съчетание с главоболие, болки в мускулите и лека температура – познати симптоми, които често съсипват ваканцията ни. Да, винаги „върлува някой летен вирус”! Симптомите на остър гастроентерит не се ограничават само с един сезон – съществува подобно състояние известно още като „болест на зимното повръщане”. И докато причините за оплакванията в развиващите страни може да са предимно бактериални инфекции, то в индустриалните страни на преден план излизат наскоро откритите НОРОВИРУСИ. Тяхното съществуване е потвърдено благодарение на въвеждането на нови молекулярни методи във вирусната диагностика

 

В глобален мащаб, епидемиологичните проучвания сочат, че норовирусите причиняват между 75% и 93% от небактериалните и около 50% от всички взривове на остри гастроентерити по света. Бързото им и повсеместно разпространение е свързано с интензивните контакти между хората от различни страни, международната търговия, транспорта, както и появата на вирусни мутации. Характерно за норовирусните епидемични взривове е, че обхващат полузатворени колективи –детски градини, училища, университети, ресторанти, домове с кетъринг на храна, пътнически кораби, ваканционни лагери и цели семейства. Заболяването е известно още и като „диария на пътуващите”.

 

Предаването на инфекцията се осъществява чрез пряк контакт с инфектирани лица, контакт със замърсени повърхности и най-често – по фекално-орален път (прием на контаминирана с фекалии храна или вода). Звучи ужасно? Само си припомнете къде се изливат отпадните води на морските курорти, къде се къпете и как децата постоянно гълтат морска вода!

 

Норовирусите се отличават със значителна устойчивост във външната среда. Запазват инфекциозните си качества при кисело рН над 3 часа, което ги прави резистентни към действието на стомашния сок; издържат при температура 60 градуса по Целзий за 30 мин., което обяснява разпространението им с хранителни продукти, неподлежащи или подлежащи на слаба термична обработка – морски деликатеси, миди, стриди, риба; издържат дълго време при замразяване; резистентни са към хлорни препарати в концентрации, използващи се за хлориране, което обяснява способността им да се разпространяват и в питейната вода, напитките и водните басейни. Трябва да се отбележи също, че норовирусите освен високата си устойчивост, притежават и много ниска инфектираща доза (необходими са само от 10 до 100 вирусни частици, за да се предизвика заболяване)!

 

Най-чести източници на инфекция са необработени продукти като - салати, дресинги, студени закуски, сандвичи , сладолед, плодове и не на последно място морската храна – миди, скариди и риба. Морските животни се инфектират с норовируси при замърсяването на моретата с фекални маси. Характерна биологична особеност за мидите и морските ракообразни е, че филтрират големи обеми вода за храненето си и обитават плитките, крайбрежни части на моретата, където често се изливат канализационни води. Всичко това спомага за натрупването на големи количества норовируси в тъканите им и превръща тези морски деликатеси в рискова храна, тъй като се консумират в сурово или полу-сурово състояние. Още помните последния път, когато сте се „натровили” с морска храна, нали!?

 

Различните видове пресни и замразени плодове (ягоди, малини) и зеленчуци (маруля, спанак), могат да бъдат инфектирани с норовируси много преди да достигнат до търговската мрежа. Инфектирането на растенията се осъщестява на различни етапи още по време на тяхното отглеждане – напояване и торене. Чрез плодове в замразено състояние, норовирусите могат да бъдат съхранени продължително време и пренесени на големи разстояния. Например, в Германия избухва норовирусна епидемия сред около 11000 души през есента на 2012г., в резултат на внос на инфектирани замразени ягоди от Китай.

 

Не се паникьосвайте! В голяма част от случаите, норовирусите предизвикват нетежки, преминаващи без лечение състояния, които обикновено завършват с пълно оздравяване. Кърмачетата и децата са по-уязвими, тъй като техните стомаси произвеждат по-малко солна киселина, което благоприятства размножаването  на вирусите. Ето защо често малчуганите проявават симптомите по време на морската почивка! Клиничните признаци леко се променят с възрастта - повръщане се наблюдава предимно при бебетата и малките деца (което в много случаи може да доведе до тежка дехидратация на организма), докато при възрастните преобладава диарията. Продължителността на клиничните признаци е от 12 до 60 часа, средно 48 часа.         

 

Лечението на норовирусните гастроентерити е симптоматично и е насочено главно срещу клиничните признаци на заболяването. То цели възстановяване на изгубените количества течности и корекция на електролитния дисбаланс в организма. Към настоящия момент специфични средства за антиноровирусна терапия не са открити.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.tntmagazine.com/
Предишна статия

Азиатските гъби – медицинско чудо

Следваща статия

Хидрогенираните мазнини – няма пълно щастие!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар