Блог

Достъпни супер храни за борба с рака, намерени във всеки дом

Достъпни супер храни за борба с рака, намерени във всеки дом

Ракът е световно признат сериозен здравен проблем, който засяга милиони хора всяка година. Смята се, че около 1 милион души в Съединените щати се разболяват от рак всяка година. Има много фактори, които са основната причина за рак, като хранене и тютюнопушене са причина за близо 60% от случаите на рак.

 

Раковите заболявания са толкова широко разпространени, защото хората просто не консумират подходяща храна. Проучване установи, че до 40% от всички видове рак могат да бъдат предотвратени със здравословен начин на живот и диетични мерки.

 

Много от обикновените храни, намерени в магазини за хранителни стоки или органични пазари имат свойства за борба с рака.

 

Top 12 супер храни за борба с рака

 

Ябълки

Ябълките съдържат две съединения, които предотвратяват рака, наречени флавоноиди и фенолни киселини. Те могат да защитават срещу увреждане на клетки, които могат да предизвикат злокачествени заболявания и предотвратяват ракови клетки от по-нататъшно разделяне.

 

Чесън

Известно е, че консумирането на повече чесън прави по-малка вероятността от развитие на различни видове рак, особено в храносмилателните органи като стомаха и дебелото черво. Яденето на една скилидка дневно може да бъде полезна при предотвратяване на рак.

 

Тиквени семки

Тиквеното семе е чудесен източник на витамин Е, който потиска растежа на раковите клетки и предпазва имунните клетки от свободните радикали. Витамин Е подобрява бойните способности на вашата имунна система.

 

Грозде

Както семената, така и екстрактите от грозде са богати на антиоксиданти, които предлагат противоракови свойства. Това пречи на действието на протеин, който причинява рак.

 

Куркума

Куркуминът е съединението, намерено в куркумата, което е полезно за намаляване на риска от рак. Съгласно American Cancer Society, куркуминът може да инхибира някои видове ракови клетки.

 

Зелен чай

Пиенето на зелен чай може да е от полза за пациент с рак. Зеленият чай има епигалокатехин галат (EGCG). EGCG забавя растежа на рака и стомашните и белодробни проценти на ракови заболявания.

 

Моркови

Морковите съдържат много бета-каротин, който може да помогне за намаляване на широк спектър от ракови заболявания, включително на белия дроб, устата, гърлото, стомаха, червата, пикочния мехур, на простатата и на гърдата.

 

Домати

Според проучване, консумирането на домати в продължение на 7-10 седмици намалява симптомите на простатата с 40% и има влияние върху много видове рак, например на белия дроб, на дебелото черво, на шийката на матката и гърдата. Ликопен също помага и за намаляване ‘лошите’ нива на липидите в кръвта и е силен антиоксидант.

 

Нар

Друга суперхрана, която има противоракови свойства е нарът. Той е страхотен източник на антиоксиданти. Ефективен е при намаляване на риска от рак на гърдата, дебелото черво, черния дроб, кожата и рак на простатата.

 

Горски плодове

Установено е, че горските плодове съдържат елагова киселина и други полифенолни антиоксиданти, които потискат растежа на тумора и предотвратяват много видове рак.

 

Гъби

Гъбите съдържат предимно полизахариди, особено Lentinan, мощни съединения, които увеличават имунитета. Те са богат източник на бета глюкан и имат протеин – лектин, който атакува раковите клетки и предотвратява тяхното размножаване.

 

Кръстоцветни зеленчуци

Броколи, карфиол, къдраво зеле, брюкселско зеле и кейл съдържат два антиоксиданта, лутеин и зеаксантин, които помагат за намаляване на рак на простатата и други видове рак.

 

Свързани статии:

Храни, които карат рака да „гладува”

Оранжевите храни намаляват риска от рак

Маслините (и зехтинът) предпазват от рак на гърдата и дебелото черво

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
12 храни, които естествено премахват токсини от тялото

12 храни, които естествено премахват токсини от тялото

Следваща статия
Невероятни ползи за здравето от ябълков оцет и мед

Невероятни ползи за здравето от ябълков оцет и мед

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар