Ракът е световно признат сериозен здравен проблем, който засяга милиони хора всяка година. Смята се, че около 1 милион души в Съединените щати се разболяват от рак всяка година. Има много фактори, които са основната причина за рак, като хранене и тютюнопушене са причина за близо 60% от случаите на рак.
Раковите заболявания са толкова широко разпространени, защото хората просто не консумират подходяща храна. Проучване установи, че до 40% от всички видове рак могат да бъдат предотвратени със здравословен начин на живот и диетични мерки.
Много от обикновените храни, намерени в магазини за хранителни стоки или органични пазари имат свойства за борба с рака.
Top 12 супер храни за борба с рака
Ябълки
Ябълките съдържат две съединения, които предотвратяват рака, наречени флавоноиди и фенолни киселини. Те могат да защитават срещу увреждане на клетки, които могат да предизвикат злокачествени заболявания и предотвратяват ракови клетки от по-нататъшно разделяне.
Чесън
Известно е, че консумирането на повече чесън прави по-малка вероятността от развитие на различни видове рак, особено в храносмилателните органи като стомаха и дебелото черво. Яденето на една скилидка дневно може да бъде полезна при предотвратяване на рак.
Тиквени семки
Тиквеното семе е чудесен източник на витамин Е, който потиска растежа на раковите клетки и предпазва имунните клетки от свободните радикали. Витамин Е подобрява бойните способности на вашата имунна система.
Грозде
Както семената, така и екстрактите от грозде са богати на антиоксиданти, които предлагат противоракови свойства. Това пречи на действието на протеин, който причинява рак.
Куркума
Куркуминът е съединението, намерено в куркумата, което е полезно за намаляване на риска от рак. Съгласно American Cancer Society, куркуминът може да инхибира някои видове ракови клетки.
Зелен чай
Пиенето на зелен чай може да е от полза за пациент с рак. Зеленият чай има епигалокатехин галат (EGCG). EGCG забавя растежа на рака и стомашните и белодробни проценти на ракови заболявания.
Моркови
Морковите съдържат много бета-каротин, който може да помогне за намаляване на широк спектър от ракови заболявания, включително на белия дроб, устата, гърлото, стомаха, червата, пикочния мехур, на простатата и на гърдата.
Домати
Според проучване, консумирането на домати в продължение на 7-10 седмици намалява симптомите на простатата с 40% и има влияние върху много видове рак, например на белия дроб, на дебелото черво, на шийката на матката и гърдата. Ликопен също помага и за намаляване ‘лошите’ нива на липидите в кръвта и е силен антиоксидант.
Нар
Друга суперхрана, която има противоракови свойства е нарът. Той е страхотен източник на антиоксиданти. Ефективен е при намаляване на риска от рак на гърдата, дебелото черво, черния дроб, кожата и рак на простатата.
Горски плодове
Установено е, че горските плодове съдържат елагова киселина и други полифенолни антиоксиданти, които потискат растежа на тумора и предотвратяват много видове рак.
Гъби
Гъбите съдържат предимно полизахариди, особено Lentinan, мощни съединения, които увеличават имунитета. Те са богат източник на бета глюкан и имат протеин – лектин, който атакува раковите клетки и предотвратява тяхното размножаване.
Кръстоцветни зеленчуци
Броколи, карфиол, къдраво зеле, брюкселско зеле и кейл съдържат два антиоксиданта, лутеин и зеаксантин, които помагат за намаляване на рак на простатата и други видове рак.
Свързани статии:
Храни, които карат рака да „гладува”
Оранжевите храни намаляват риска от рак
Маслините (и зехтинът) предпазват от рак на гърдата и дебелото черво
Източник: Био Поглед
Коментари