Блог

Джипи в Родопите с 35 години стаж: Природата ни е благословила с мед и чесън

Джипи в Родопите с 35 години стаж:  Природата ни е благословила с мед и чесън

"Природата в България ни е благословила с пчелен мед, лук и чесън. Това са продукти, които не могат да имат ГМО. Това са естествените ни лекове, с които сме надарени по тези земи, и ако ги имаме постоянно на трапезата, нямаме нужда от лекарства. Яжте чесън и мед и ще бъдете здрави - няма да ви поваля вирус през зимата", категоричен е д-р Владимир Бояджиев. Докторът лекува населението на селата в родопската община Баните вече 35 г.

 

63-годишният лекар е родом от Пловдив. След дипломирането си през 1980 г. той е разпределен в Родопите в селския здравен участък Загражден и от тогава до сега не е сменял работното си място.

 

От 2007 г. поема и свободната лекарска практика в съседното село Давидково. Грижи се за 900 души, повечето от които пенсионери, но има пациенти дори и от Пловдив. През годините печели конкурс за работа в болница под тепетата, но отказва. Местните го хвалят като акуратен и вечно учещ.

 

Докторът не спира да специализира почти цял живот. Специализирал е вътрешни болести в Смолян и Пловдив, а от миналата година започнал нова специализация по обща медицина във Висшия медицински институт в Пловдив.

 

Преди броени дни кметът на община Баните Райчо Данаилов му връчи златен плакет на общината като признание за дългогодишния му труд и почит от местните.

 

"Практиката ми сред родопчани доказва постоянно, че са по-здрави и дълголетни, защото не пият хапчета, а наблягат на билки, горски плодове, мед и много движение. Така са живели техните баби и дядовци - с мед, черен хляб, горски плодове и рядко месо. И сега имам възрастни хора, които просто не боледуват, не ги хваща нито вирус, нито бактерия ги поваля. Ако имат настинка - карат я на крак и изобщо не й обръщат внимание, камо ли да пият хапче", разказва селското джипи.

 

Съветът му за реална подготовка на тялото за зимата е да се ядат горски плодове - колкото се може повече боровинки, ягоди, къпини, малини. "Купуват ги хората под формата на скъпи препарати, но това са само есенции. Много по-добри за тялото са истинските горски плодове. Те са най-силните за прочистване на организма и особено за бъбреците, простатата, пикочните пътища. А на Балканите е пълно с тях, просто огромен дар, който не оценяваме", казва д-р Бояджиев.

 

Прекарали заболяване съветва да не прескачат поне по лъжица пчелен мед на ден, за да подготвят организма за зимните месеци. "Като цяло пчелния мед е дар, който имаме в България. И целогодишно, както лукът и чесънът, ако бъде на трапезата ни - нямаме никаква нужда да вземаме подсилващи препарати и химии под формата на витамини. Една лъжица мед сутрин дава защита на организма. Боровинка, малина, ягода – те най-много разтварят лошите холестероли, мръсотиите, мазнините, а ябълката трябва да е целогодишно на трапезата, полезни са и цитрусите, кивитата. За лука и чесъна големият професор д-р Мермерски го е казвал и моята практика го доказва, че са най-ценното лекарство в България", казва д-р Бояджиев.

 

"Респивакс и другите такива препарати могат да се пият две седмици преди зимата, след като кажат, че грипната вълна е в Европа, но само от хора с тежки и хронични заболявания, астма, малки деца - здравият човек няма нужда от това изобщо", категоричен е лекарят.

 

Баща му работел дълги години в транжорна и покрай него научил, че месото трябва да е рядко на трапезата, да се избягват дълбоко замразени меса и рядко да се яде червено месо. По-добре по-рядко да ядеш месо, но да си купиш от село от теле, агне, кокошка, пиле - прясно месо и прясна риба, което хем е доста по-вкусно, хем е полезно, съветва лекарят.

 

Свързани статии:

Съвети за дълголетие и здраве от целия свят

Пригответе си мурсалски чай за здраве и дълголетие

Пригответе си лечебен микс от чесън и мед

 

Източник: Труд.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Проф. Александър Чирков: Как да живеем по-добре и по-дълго

Проф. Александър Чирков: Как да живеем по-добре и по-дълго

Следваща статия
Джейми Оливър откри 14 храни, с които ще живеете до 100 години

Джейми Оливър откри 14 храни, с които ще живеете до 100 години

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар