Блог

Да спрем изпотяването с ботулинов токсин

Да спрем изпотяването с ботулинов токсин

Възможни са временни синини и следи от убожданията, но те ще изчезнат след няколко дни

 

С всеки изминал ден горещините стават все по-големи. А с това се увеличават и притесненията на много хора как да се справят с изпотяването. Наистина е неприятно, особено когато човек има и важна среща да се чуди как да премахне мокрите петна от подмишничните зони. Неудобно е и когато трябва да събуете обувките или сандалите, а те вече са достатъчно измърсени и мокри от потта. Но има решение как човек да се справи с този вид проблем.

 

Решението се крие в ботулиновия токсин. Ще си кажете, че той се използва за третиране на мимическите бръчки по лицето. И ще сте прави. Но той се използва още преди това в офталмологията ( за лечение на кривогледство при деца, при блефароспазъм) или в неврологията при лицев хемиспазъм, тортиколис и т.н. В последните няколко години той намира приложение в справянето с едно рядко и неприятно състояние, известно като хиперхидроза.

 

Процедурата с инжектирането на ботулинов токсин не е сложна. Първо се прави тест с йод и нишесте, за да се видят най-проблемните зони, а след това с игла и спринцовка в кожата на дланите, ходилата, подмишнична област и други, податливи на повишено потене зони се инжектира разтворен ботулинов токсин с определена концентрация. Това води до временно потискане на обилното потене с изразена до пълна редукция на този проблем. И още нещо, което е важно – трайността е около 7-8 месеца. Може да изкарате горещите летни дни без да се притеснявате.

 

Ако не се страхувате от игли, то трябва да знаете, че процедурата е безболезнена за подмишничната зона, челото, деколтето и слепоочията. Специалистите казват, че при манипулация в тези области не е необходимо прилагането на медикаменти с успокоително или обезболяващо действие.

 

При инжектиране на ботулинов токсин в зоните на дланите и ходилата се налага обезболяване, поради изразената чувствителност. Обичайно обезболяване се постига чрез предварително изстудяване на третираната област. Могат да бъдат използвани както торбички с кубчета лед, така и течен азот. Зоната, която ще бъде инжектирана, се изстудява за няколко секунди, което прави убождането практически безболезнено. В случай, че това не даде желания ефект и процедурата предизвиква значителна болезненост, е възможно да се направи и т.нар. проводна анестезия. Обезболяването в случая става чрез инжекционно въвеждане в кожата на обезболяваща течност около нерва, който отговаря за сетивността на цялата област. Така процедурата става практически неболезнена.

 

Инжекциите с ботулинов токсин се прилагат безопасно и ефикасно от десетилетия за лечение на много офталмологични и неврологични нарушения. Много са хората, които всяка година се подлагат на терапия с този продукт и той вече е добил популярност при заличаване на видими белези и стареене на кожата. Директните възможни странични ефекти от прилагане на ботулиновия токсин са:

  • Поява на временни видими белези от убождане и лекостепенно посиняване около мястото на убождане
  • Поява на временна подутина на мястото на убождането
  • Временно и напълно обратимо намаляване на сетивността и фините движения на дланите и ходилата след инжектиране.

 

Ефектът на процедурата настъпва за период от 7 до 14 дни след манипулацията с постепенно засилване на ефекта.

 

Свързани статии:

Интересни факти за потенето и неговите многобройни ползи

Защо ми се потят много ръцете и краката?

Храни, които причиняват миризма при потене

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Когато се сърдим, манипулираме другите

Когато се сърдим, манипулираме другите

Следваща статия
5 ефективни аюрведични лечения на хемороиди

5 ефективни аюрведични лечения на хемороиди

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар