Блог

Защо ми се потят много ръцете и краката?

Защо ми се потят много ръцете и краката?

На читателския въпрос отговаря доц. д-р Олга Григорова, Александровска УМБАЛ, Клиника по нервни болести

 

Изпотяването на ръцете и краката най-силно обхваща дланите и стъпалата и най-често се наблюдава при физическо натоварване, психическо напрежение и горещо време. При някои хора обаче има силно изпотяване и при най-малък повод или дори без повод. Обилното изпотяване създава редица неудобства и проблеми и нарушава ежедневното функциониране и често води до социална изолация.

 

Изпотяването е нормален физиологичен процес, чрез който се поддържа температурата на тялото. Повишеното изпотяване се дължи на хиперфункция на потните жлези и се нарича хиперхидроза, която се разделя на първична (идиопатична) и вторична (симптоматична). Първичната хиперхидроза има неясни причини. Смята се, че тя е резултат на дисфункция на автономната нервна система с повишена възбудимост на симпатиковата нервна система. Автономната нервна система адаптира нашето тяло към променящата се температура и влажност на околната среда. В 30-50% от случаите първичната хиперхидроза е наследствена - един от трима с хиперхидроза съобщава, че и други членове на фамилията имат обилно изпотяване. Проявява се в юношеска възраст. Първичната хиперхидроза е фокална - изпотяването е локализирано в областта на дланите, стъпалата, подмишничните ямки, челото. Често се съчетава с изчервяване при емоция.

 

Обикновено липсва през нощта. По-силното изпотяване на дланите и стъпалата е свързано с висока концентрация на потните жлези на тези места - 600 на кв.см. За сравнение на гърба те са 60 на кв. см.

 

Вторичната хиперхидроза е генерализирана и обхваща големи части на тялото. Тя е симптоматична и се наблюдава при много заболявания, като възпалителни и неопластични, пневмония, туберкулоза, тиреотоксикоза, при хипогликемия в резултат на предозиране на инсулин, хормонални промени в менопаузата (горещи вълни с изпотяване). Хиперхидроза се наблюдава при лечение с някои медикаменти - л-тироксин, нестероидни противовъзпалителни средства, психотропни препарати. Прекалената консумация на горещи напитки, пикантни храни, кофеин, алкохол и др. също благоприятства изпотяването.

 

Изпотената и влажна кожа е благоприятна среда за развитие на бактерии и гъбички особено в гънките между пръстите, което е причина за неприятна миризма на потта. Често потенето се усложнява с възпаление на кожата.

 

За предотвратяване на потенето е необходима стриктна лична хигиена, редовно и често къпане или душ особено в горещо време с последващо добро подсушаване. Препоръчват се всякакви водни процедури като студени влажни обтривания, контрастен воден душ с последващ масаж, топли бани вечер с хвойнов екстракт или морска сол. Дрехите да са широки и от естествени материи като памук и лен.

 

Обувките да са също от естествени материи и да са отворени през лятото. Да се избягва носенето на маратонки. Да не се носят едни и същи обувки всеки ден, а да се сменят. Обувките да се обтриват със спирт и да се проветряват. Чорапите да не са стегнати и да са памучни. При възможност да се ходи по-често бос. Препоръчват се бани на краката и ръцете с черен чай (съдържа танинова киселина), калиев хиперманганат, отвара от дъбови кори или жълт кантарион. Обработване на кожата на дланите и стъпалата със слаби разтвори на формалин, танин, 20% разтвор на алуминиев хлорид.

 

На пазара се предлагат най-различни дезодоранти и антиперспиранти, дезодориращи антимикробни пудри и др.

 

Освен тези общи и локални процедури се опитват и някои медикаменти, които намаляват изпотяването, като антихолинергични, бета-блокери, калциеви антагонисти, но те имат странични прояви и не се препоръчват за продължителна употреба. В последните години се прилага инжектиране на ботулинов токсин в областта на дланите и стъпалата. Много рядко се стига до хирургична интервенция - торакална или лумбална симпатектомия.

 

Свързани статии:

Храни, които причиняват миризма при потене

Интересни факти за потенето и неговите многобройни ползи

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
Taylor James Ltd
Предишна статия
Законът за благоденствието

Законът за благоденствието

Следваща статия
Петте ключа към страхотен дневен процес на детоксикация

Петте ключа към страхотен дневен процес на детоксикация

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар