Блог

Да се отървем от опасните предмети и продукти

Да се отървем от опасните предмети и продукти

Има много неща в бита ни, които използваме ежедневно, без да подозираме, че са вредни за нашето здраве. Затова сега ще се спрем на най-често употребяваните в бита ни предмети и продукти, от които лесно и бързо можем да се отървем.

 

От живота ни е добре да изчезнат първо всички пластмасови кутии. Всяка една от тях, която има маркировка PC или 7 (съкращение от поликарбонат), е вредна и е добре да бъде заменена със стъклена. От пластмасата се правят бебешки шишета, бутилките за минерална вода за многократна употреба, кутии за съхранение на храна и др. Тези продукти отделят бисфеноли (вещества, които имат действие като на естрогени). Това е и причината от 2011 г. в ЕС да бъде забранена употребата и продажбата на пластмасови бутилки за хранене на бебета със съдържание на бисфеноли. Подходящи са тези с надпис BPA free (свободно от бисфенол А).
Странно или не, но трябва да премахнете и ароматизаторите, защото и те вредят на здравето.В голяма част от тях се съдържа веществото фталат, което се използва, за да може ароматът да остане по-дълго във въздуха. Оказва се, че влияе на репродуктивността и развитието, ако човек е изложен в големи количества на него. Това вещество се употребява и в много козметични продукти, за да им придаде мекота. Най-често се среща в парфюмите, лаковете за нокти, пяната и гелът за коса. Има дори подозрения, че фталатите влияят зле на нашето ДНК. Ако по време на бременност жената е използвала козметика, в която има фталат, това вероятно ще се отрази зле на детето, ако то е от мъжки пол, смятат специалисти. Опасенията им са, че химикалът може да доведе до импотентност и стерилитет, тъй като блокира процесите, които регулират мъжките полови хормони.

 

Антибактериалните сапуни също е добре да не присъстват у дома. Според специалисти те не са по-ефикасни срещу микробите от обикновените сапуни. Дори могат да бъдат опасни. В тях се съдържа триклозан, който може да доведе до хормонални проблеми, които могат да са причина за изоставяне в развитието и сериозни заболявания. Не купувайте пасти за зъби, козметика и дори дрехи и играчки, в които има триклозан. В САЩ съществува забрана за използването на триклозан в козметични препарати за бебета и деца, както и в изделия, контактуващи с хранителни продукти и напитки. Има и европейски страни, в които използването на триклозан е напълно или частично забранено.

 

Ако до сега сте си мислили, че с диетичните напитки се вталявате, то трябва да знаете, че дълбоко грешите. Едно изследване е установило, че некалоричните подсладители като захарин, сукралоза и аспартам, променят състава на чревните бактерии, които са изключително важни за това метаболизъмът да е добър. Безспорна е връзката между подсладителите, промените в състава на стомашно-чревната микрофлора и метаболитния синдром. Увеличава се многократно рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

 

Знаете, че специалистите препоръчват смяната на четката за зъби да става на всеки три месеца. Когато обаче миете зъбите си сутрин и вечер, то тогава четката се износва много по-бързо, отколкото си мислите. Една остаряла вече четка е много по-малко ефикасна при почистването на зъбите и борбата с кариесите.

 

Изключително много микроби могат да се крият и в спиралите и в течния грим. Специалистите препоръчват такива продукти да се употребяват до три месеца след отварянето им, защото при всяко отваряне, за да нанесете спирала върху миглите си, се пренасят микроби. Съхранението на стайна температура допринася за развитието и на други бактерии, които попадат в шишенцето.

 

Свързани статии:

Светът е голям и бактерии дебнят отвсякъде

Опасни токсини се крият в дома!

Топ 5 безопасни алтернативи на традиционните почистващи препарати

Пет често срещани химикали в дома, които трябва да се избягват

Парфюмите – отрови в скъпи шишенца?

Ефектите на алуминия върху здравето

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Бразилски орехи – лек за акне

Бразилски орехи – лек за акне

Следваща статия
Три прости неща, показани, че лекуват рак

Три прости неща, показани, че лекуват рак

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар