Блог

Горчивите бири били по-полезни

Горчивите бири били по-полезни

Виното от векове си върви с ореола на най-добрия помощник на здравето сред алкохола, макар че не е единствената напитка с такава претенция.

 

Бирата е поне толкова полезна, колкото и виното. А от голямото семейство на бирите най-полезни са горчивите. Това твърди проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика.

 

Подобни изводи правят много проучвания от колективи в различни държави.

 

Ако се амбицираме да продължим да стесняваме номинациите, можем да цитираме обобщението на проф. Валентин Бъчваров: още по-полезно от горчивото пиво е живото горчиво пиво.

 

Ученият е сред най-компетентните познавачи на бирата и технологиите за производството й. Винаги я нарича с думата със славянския корен и може да разказва с часове любопитни факти за напитката. Както и да научи дори непознавач как по външен вид да различава различните видове.

 

Горчивите бири например може да се характеризират най-общо като светли на цвят и бистри, каквито винаги са били по-масови у нас. Професионалистите ги класифицират като произведени по т.нар. класическа пилзенски тип технология. Те са направени по метода на долно ферментиращи дрожди. За разлика от горно ферментиращите (пшенични) , или мътни, пива, ферментирали при по-високи температури и по-плодови.

 

Бирите от пилзенски тип в миналато са отлежавали по цяла зима и затова се наричат още и отлежали или лагер тип.

 

Горчивината зависи от дозирането на хмела - уникално растение, познато от векове на народните лечители. С хмеловите горчиви киселини е свързано и очакването за по-голямата полезност на светлите бири. На билката се приписват противовъзпалителни, антисептични и дори противоракови качества, обяснява проф. Бъчваров.

 

Дава примера, че в пивоварните фабрики никой не боледува от туберкулоза.  С обяснението, че бацилът не може да вирее в такава среда.

 

При равно съдържание на алкохол в горчивите бири има повече антиоксиданти - с това събирателно понятие науката за храненето нарича веществата, които неутрализират свободните радикали и възпрепятстват окислителните процеси в клетките. На това се отдава особено значение след откритието, че оксидативният стрес уврежда клетките. Което от своя страна стои в основата на множество болести.

 

По-горчиво при бирите означава и по-стипчиво, а този особен вкус се дължи на комбинация от естествено съдържащи се в напитката антиоксидантни полифеноли от хмела и малца.

 

Логиката е, че колкото повече са те, толкова по-полезна е напитката, обяснява ученият.

 

Но има и технологии, които акумулират още повече приятелски за здравето съставки в кехлибарената течност с направата на жива бира. Тя също може да бъде с различно количество хмел, т.е. различна горчивина.

 

Допреди около 150 години всички бири са били живи, днес са екстра за ценители.

 

Живото пиво съдържа активни дрожди - микроорганизми, които действат като антиоксиданти. Те имат предимството да са много богати на белтъчини, на витамини от група В, като цяло осигуряват десетки видове биоактивни вещества, обяснява проф. Бъчваров. Според прогнозата на учения бъдещето принадлежи на горчивите пива. Смята, че е въпрос на немного време да се признаят техните претенции за изключително полезни свойства.

 

Свързани статии:

9 здравословни причини да пиете бира

Кой не обича бира?! 4 причини да я обикнете още повече

Наздраве, но със здраве

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Проучвания показват, че диетичните газирани са свързани с коремни мазнини, диабет тип 2 и затлъстяване

Проучвания показват, че диетичните газирани са свързани с коремни мазнини, диабет тип 2 и затлъстяване

Следваща статия
Лайка: известно билково лекарство от миналото със светло бъдеще

Лайка: известно билково лекарство от миналото със светло бъдеще

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар